Божић у Сусеку

На Бадњи дан, у недељу 6. јануара 2019. године у Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку са почетком у 9 часова служена је Литургија Светог Јована Златоустог где је песмом у славу Божију дочекано Претпразништво Рођења Христовог, са још већом жељом ишчекујући велики хришћански празник.

Након литургијског сабрања и послужења у обновљеној црквеној сали у порти храма, одрасли Сусечани са својом децом и свештеником кренули су према Фрушкој гори у атарски део села како би се пронашло и одсекло традиционално бадње дрво за наш Храм Светог архангела Гаврила.

Са почетком у 18 часова, 6. јануара 2019. године служено је Божићно вечерње богослужење којим је као радо виђен гост началствовао протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, парох иришки у пензији.

Након заједничке молитве, надлежни парох сусечки јереј Немања Теофиловић прочитао је Посланицу Патријарха српског Иринеја, а затим су радост дочека великог празника заокружили чланови домаћег црквеног хора “Благовеститељ” који као хоровођа води госпођа Александра Теофиловић. Одмах после помазивања освећеним уљем, верни народ Божији је са својом децом и свештенством изашао у порту храма где је својом многобројношћу у литији са бадњаком обгрлио Свети храм и традиционално положио благословено бадње дрво на ватру.

У поноћ, 7. јануара 2019. године у сусечком Светом храму служено је Божићно јутрење којим је началствовао старешина храма јереј Немања Теофиловић. Света Литургија Светог Василија Великог је служена истог дана на Божић са почетком у 9 часова, након чега се верни народ окупио у црквеној сали на традиционално заједничко мрсно послужење. Литургија је такође служена и на празник Сабора Пресвете Богородице, други дан прославе Божића, са почетком у 9 часова и 30 минута.

Празник Рођења Христовог нас надахњује спасоносним Духом и надом, али и подсећа нас непрестано да Рођење Христово није само један историјски догађај окован у том тренутку у ком се десио, него се Христос светотајински изнова рађа у нама током целог живота, будући светлост свету кроз нас и чинећи нас посебним примером на путу спасења.

јереј Немања Теофиловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *