Бадњи дан и Божић у Сурчину

Бадњи дан је посебна радост у нашем српском народу широм Васељене.  Света Литургија је служена у 09,00 часова, началствовао је протојереј Душко Ђеорђић, док се о свему старао архијерејски намесник земунски протојереј-ставрофор Слободан Радојчић. храм су испунили и стари и млади , причешћујући се Светим тајанама.

Честитајући Бадњи дан вернима, прота Душко је казујући о самом празнику и његовом значају говорио о важности окупљања породице и њеног учвршћивања. на нашу бригу шта ћемо даривати најближима за божић, испричао је поучну причу:

„Био једном један човек који је за Божић даривао свом сину малену кутијицу. када јe син отворио кутијицу, у њој је пронашао цедуљу на којој је писало: дарујем ти 365 сати, свакога дана по један сат само за тебе! Кад год пожелиш тај сат да искористиш, ја сам ту.“ Отац Душко је указао на време које се не може нигде купити. Данас можемо чути како времена немамо, мало се ко посећује, разговара, јер сви некуд журе да нешто обаве, а времена опет нигде, време неумитно брзо пролази. Важно је да време проведемо са најближима и најмилијима,

Вредне руке чланица хора Покрова Пресвете Богородице су у порти припремиле мали Божићни базар са колачићима и рукотворинама, чијом куповином је учињен добровољни прилог за хор који у храму Свете Петке својим појањем велича Господа на богослужењима преко две деценије. 

Вечерње је служено у 17,00 часова уз присуство препуног храма верника а највише деце, чија је и радост највећа. После вечерњег богослужења деца Основне школе „22 октобар“ из Сурчина припремила су кратак игроказ Вертепи. Костиме и текст је прибавила гђа Верица Лакочевић, иначе чланица хора при овоме храму од оснивања, док је са ученицима радила наставница Сања Колешан. 

По завршетку вечерњег освећен је и запаљен Бадњак у порти сурчинског храма. певали су Вертепи , Хор, верни, а варнице су се високо уздизале изнад сурчинског храма. Да не буде да су само деца била почашћена, одраслима  је спремљено послужење; кувано вино и кувана ракија, како се то већ годинама практикује. И по снегу и по зими, разговори су међу вернима трајали дуже, јер је била прилика да се сретну са многима који живе и раде у овоме селу. 

Богомладенца су верни дочекали на Божићном јутрењу које је служено од 23.30 часова. 

На сам дан празника Рождества Христовог, света Литургија је  почела у 09,00 часова, началствовао је протојереј Душко Ђеорђић, као и на свим богослужењима у оовој празничној недељи,  Хор Покрова Пресвете Богородице је својим појањем узвеличао празнично сабрање, док је певницом руководио јереј Страхиња Голијан.

На Литургији се причестио  велики број верника који су се постом припремали за овај радосни дан . По завршеној Литургији прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја са отачаственим архијерејима наше Свете Цркве, а потом се приступило ломљењу чеснице коју је и ове године припремила пекара Јовичић.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *