ПРОСЛАВЉЕНИ БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У БУЂАНОВЦИМА

На Бадњe јутро 06. jануара 2019. г. у раним јутарњим часовима испред храма Св. Архангела Гаврила у Буђановцима група парохијана буђановачке парохије је заједно са парохом, јерејем Ђорђем Санчанином кренула у суседно село Никинце у шуму по бадњак. Дошавши у Никиначку шуму у присуству надлежног шумара су приступили сечењу бадњака, као и његовој припреми за даље освећење и дељење верном народу. По повратку у наше село служена је света литургија и приводило се крају са припремама за Бадње вече. Радост је велика што већ трећу годину парохијани са надлежним парохом одлазе по бадњак.

Вечерње богослужење је служено у 17,00 часова, началствовао је надлежни парох јереј Ђорђе Санчанин. Храм је био испуњен од најмлађих до најстаријих. За певницом су појали г-дин Светозар Војновић, и ђаци веронауке. Након вечерњег богослужења освећени су бадњаци. Затим су ђаци веронауке под вођством вероучитеља и пароха буђановачког одржали божићну представу уз певање песама „Витлејеме славни граде“, „Звезда се засија“ и „Божић Божић благи дан“, а да то још лепше изгледа уз звук гитаре, потрудио се је и  г-дин Мирко Лукић наставник српског језика, који је исту свирао. Ученица Кристина Симић је певала песму „Источниче Живоносни Маријо славна“ уз пратњу ђака веронауке. Ђаци су се од завршетка полугодишта вредно окупљали у црквеној сали где су заједно са парохом и вероучитељем Ђорђем Санчанином вежбали за представу а резултат није изостао пошто су исти били награђени громогласним аплаузом од присутних у светоме храму. По завршетку представе подељени су пакетићи и освећен је бадњак, а потом је исти запаљен  на „бездану“, месту испред светог храма где се традиционално годинама уназад пали бадњак.

Велика захвалност да се дочара атмосфера Витлејемске пећине и изгледа наших домова у овим великим радосним празницима припада и нашој васпитачици Г-ђи Наташи Смољановић, која је заједно са својим супругом Г-дином Пером Сремчевићем направила Витлејемску пећину, колевку, оградицу, лампион и  камин који су дали још лепшу слику нашем светом храму подсећајући на рођење Богомладенца Господа Исуса Христа и чему су се најмлађи највише обрадовали. Г-ђа Ивона Божичковић и г-ђица Маја Јеремић су својим прилозима обезбедиле слаткише за пакетиће за наше најмлађе а г-ђа Мира Сремчевић са својим супругом Г-дином Лазом, је почастила као и много пута до сада сав народ са коктел пецивом. Г-дин Божидар Петровић је организовао послужење испред светог храма.

Божићно јутрење је служено у 06,00 часова а у продужетку је служена света литургија. На истој је прочитана посланица Његове Светости Патријарха Српског Г-дина Иринеја, а поједини верници су узели учешћа у Светој Евхаристији.

У нади да ћемо и следеће године дочекати празник Рођења Богомладенца Господа Исуса Христа-Божић честитамо Вам срећне Божићне и надолазеће Новогодишње празнике уз  радосни хришћански поздрав Мир Божији Христос се роди-Ваистину се роди!

Извор:

Управа парохије буђановачке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *