Подигнут Часни Крст на Прекој Калдрми

Велелепни Часни Крст висине 12м, ширине 9м, тежине 68 тона, подигнут је у суботу, 29. децембра 2018. године, на Прекој Калдрми.
Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија радови на изради Часног Крста и темеља, су почели пре две године и трудом и залагањем јереја Страхиње Голијана, пароха сурчинског, са добротворима, Часни Крст краси намесништво земунско, на славу Господа и  рода српског.
На предњој страни Крста урезано је Распеће Христово, са канонским обележјима, обојено је црвено бојом и по угледу је на Распеће студеничко.
На полеђини Крста урезане су речи: Овим побеђуј!
Тело Крста ширине 1,5 м израђено је од тешких материјала и лаког бетона. Материјал за израду Крста увежен је из Белорусије.
Подвиг екипе људи, у изради и подизању Крста, окупљених око г. Зорана Арамбашића и под будним оком уметника  Милана Кочијашевића, за дивљење је свако.
Велика благодарност дародавцима из Сурчина, Шимановаца, Ашање и других околних места.
Овом приликом изражавамо неизмериву захвалност фирмама: „Пери“ из Шимановаца; „Беокран“ из Београда; „Летач“ из Инђије; „Еурекс“ из Старе Пазове и ресторану „Константин“ из Шимановаца.
Општине, Сурчин и Пећинци, такође су помогле у градњи и подизању Часног Крста, Силе и Снаге сваког верујућег човека.
У овом подухвату, у сложеним радовима због обима и тежине Крста, као и временских услова, помоћ су пружили и припадници полицијских снага.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *