Празник Светог цара Уроша у манастиру Јазак

Иако је снег завејао Фрушку Гору и равни Срем, у манастир Јазак пристигли су Епископ сремски г. Василије, свештенство, монаштво и повећи број верног народа да молитвено прославе празник Светог цара Уроша крај ћивота са његовим моштима.

Владика Василије је началствовао светом Литургијом и славским обредом уз саслужење бројног свештеномонаштва и свештенства. Предивно појање хора Свети Стефан Дечански стапало се под сводовима манастира са радосним гласовима деце која су анђелским срцем и чистотом облагодатила молитвени скуп.

Пуковник Стеван Карапанџа и официри Војске Србије били су почасна стража пред царевим ћивотом током богослужења. Њих је владика посебно поздравио за славском трпезом и захвалио им за учешће у достојанственој прослави.

Мати игуманија Параскева испред сестринства манастира даровала је, рукама сестара монахиња, предивно извезену одежду епископу Василију у знак честитке за 40 година архијерејске службе у питомоме Срему а поготово за молитвену и очинску подршку у обнови светиња – манастира и скитова Свете Фрушке Горе.

Владика је у речи захвалности истакао да је свеукупна духовна обнова у епархији саборно дело свештенства, монаштва и верне деце Светог Саве и да ће тим путем ићи док га Бог држи на часној столици епископа сремских – наследника знамените архидијецезе Карловачке митрополије.

П. Кондић

извор сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *