ПРОСЛАВЕ ЈУБИЛЕЈА У ЕПАРХИЈИ СРЕМСКОЈ

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ
„МОНАШТВО КАРЛОВАЧКЕ МИТРОПОЛИЈЕ“
У суботу 1. децембра т.г, настављајући обележавање јубилеја 40 година архијерејске службе Његовог Преосвештенства, а припремајући се за велики јубилеј осам векова Српске цркве, одржана је, са почетком у 19 часова, промоција новообјављене монографије – лексикографског приручника „Монаштво Карловачке Митрополије“ у издању Епархије сремске, фрушкогорског Манастира Гргетека. Великом броју окупљених житеља града, богословаца и љубитеља свете Фрушке горе и манастира на њој, обратили су се Господин Бранко Бешлин, подпредседник Матице Српске, високопреподобни архимандрит Доситеј гргетечки, Господин Стеван Бугарски, аутор те на самом крају Преосвештени Господин Василије, Епископ сремски.
Модератор вечери, протојереј Јован Милановић, на почетку је подсетио све окупљене да је ова монографија посвећена првом међу монасима Српске Цркве – Светоме Сави, а да се ова промоција одржава уочи празника Светих Варлаама и Јоасафа, двојце светитеља из Индије, који су Светоме Сави били узор у монашком и духовном животу уопште. Уочи овог празника, Светитељ Сава је служио бденије, како у Студеници, Жичи, тако и Хиландару, монашким колевкама наше Цркве. Говорити о монаштву, значи говорити о пророчком дару, говорити о жељи да се усрдно служи Богу и своме роду. Иако постоје они који оспоравају аутентичност духовног живота у Карловачкој Митрополији, ипак се наставак традиције косовског завета овде преточио у „карловачки завет“, како га је назвао председник Матице српске у једном од својих излагања, чији је циљ са постојаношћу, усрђем, преданошћу и жртвом чувати своје и сведочити га како Богу, тако и пред људима.
После уводног излагања, скупу се обратио Господин Бешлин, који је истакао значај блаженопочившег Епископа шумадијског Саве, који је са особитом пажњом и посвећеношћу почео скупљање овог материјала, а које је са сваком умешношћу и наставио и завршио Господин Стеван Бугарски. После овог обраћања уследио је говор високопреподобног архимандрита Доситеја, који је подвукавши значај ове књиге истакао да је посебно важно да је књига приказала све оне који су се истински борили за духовност и опстанак нашег народа. Истакао је, такође, и чињеницу да је монаштво у Карловачкој Митрополији било чувар Духа и истине. Истакао је и чињеницу да су монаси у Карловачкој Митрополији са особитом пажњом спремани за све службе у Цркви, укључујући и епископску. После овог казивања, скупу се обратио и Господин Бугарски, који је на себи својствен, топао и једноставан начин дочарао свима присутнима са каквим проблемима се суочавао, као и како се изборио са свим личностима и регистрима у монографији.
На самом крају се свима обратио Господин Епископ, који је закључујући скуп напоменуо да је ово дело најлепше дело и најбољи начин да се ода почаст свим монасима и монахињама који су дали свој живот за Цркву. Исто тако, по благослову Његовог Преосвештенства, Господину Стевану Бугарском је, за немерљив допринос у изради како ове књиге, тако и других, уручен орден Светог владике Максима.
Сви заједно су на крају отпевали „Вјечнаја памјат“ свима у књизи споменутима, а скуп се после разгледања изложбе о фрушкогорским манастирима растао са свешћу о богатству наше Цркве и народа за једну врло богату и важну књигу.
              Инфо-служба Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *