Tрећа смотра дечијих хорова у Угриновцима

У суботу, 8. децембра 2018. године, у храму Св. великомученика Георгија у Угриновцима, одржана је трећа смотра  дечијих хорова   “Ваведењска звона“. Од 2016. године Угриновци су постали центар окупљања најмлађих појаца српске Православне цркве. Место сусрета оних чији су гласови равни анђелским.

Након вечерњег богослужења, манифестацију су отворили домаћини, дечији црквени хор „Ђурђевак“, који је при Храму Св. великомученика Георгија основан 2015. године.Три године постојања и рада обележили су учествовањем у Божићним и Светосавским приредбама, концертима на Врбицу,  хуманитарном концерту фондације „Отац Ратко“, наступом на Свечаној Академији поводом доласка моштију Мајке Ангелине као и гостовањем на Васкршњој смотри дечијих хорова у Батајници,  Сусеку и другим.

У  сред расадника најлепших духовних песама, под диригентском палицом попадије Александре Нинковић, „Ђурђевак“ је цветао у децембру.

Да рајском баштом анђели поје и део неба, нама, на радост доносе, потврдили су чланови дечијег црквеног хора „Благовеститељ“ из Сусека.

Као један од најмлађих хорова Епархије Сремске, показали су да само деца имају немерљиву љубав према Богу, земљи и роду. У сплету песама о Косову, подсетили су нас на страдање наше колевке Православља, нагнали сузе на очи, загрејали срца и улили наду у Васкрсење Србије и рањеног Косова. Хором „Благовеститељ“ при Храму Св. Архангела Гаврила, диригује попадија Александра Теофиловић.

О Србији, Косову, сестринској Русији, мајци Ангелини и вери Православној, под руководством ђаконице Евгеније Којић, појали су они који Дунав љубе, а у гори расту. Фрушкогорци. Чланови дечијег црквеног хора „Свети Василије острошки“ из Беочина. Својим умилним појањем у овој  децембарској хладној ноћи, загрејали су срца свима који су дошли да поделе и својим присуством увеличају и продуже радост празника Ваведења Пресвете Богородице.

На самом крају овог распеваног духовног сабрања, уз позравне речи оца Бојана Нинковића и речи захвалности оца Александра Чавке, драгим гостима су уручене захвалнице а дружење настављено у светосавском дому при Храму Св. великомученика Георгија.

Заједничким извођењем песме „Маријо славна“, најмлађи појци су нас подсетили на то да најлепше звоне „Ваведењска звона“.

А. Нинковић

 

Извор: сајт Епархије сремске

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *