Александра Гаруновић: Божићне радости

По благослову Епископа сремског Василија, светло дана је угледала књига прича и представа Божићне радости ауторке Александре Гаруновић, професора разредне наставе у Сремској Митровици и наставнице Pравославног катихизиса у Основној школи Бошко Палквољевић Пинки у Сремској Митровици. У свом дугогодишњем раду ауторка се бави се и ваннаставними уметничким активностима припремајући прикладне тематске програме са ученицима поводом хришћанских празника.

Као резултат плодоносног рада и девет укупно изведених дечјих представа у којима се издваја циклус Божићних представа, обрадовала нас је значајна књига по свему запажена, и то у дане пред Рождество Христово.

-Божићм, догађај оваплоћења Господа Исуса Христа, сједињења Бога са људима, празник је целог света, целе Цркве, али и сваке породице као Цркве у малом. Значајан је и као празник заједнице и сабирања. Целокупна празнична атмосфера, вешто осликана кроз ове драмске текстове, делује радосно. Поред радосног окупљања око Тела и Крви Христове на светој Литургији, прилика је то, у овим временима разједињености и ужурбаног животног стила, да се и породица окупи. Прилика је да се у ишчекивању Божића сетимо једни других.

Данас се ретко пишу писма. Деца данас одрастају са модерним мултимедијалним технологијама које подразумевају подстицање више чула истовремено, одређену динамику комуникације, али и одвојеност једних од других. Књига која је пред нама представља Божићно писмо и својеврсну намеру ауторке да на занимљив начин деци и младима приближи смисао празника Рођења Христовог, да нас подсети на међусобну повезаност у Господу оваплоћеном, на разговор земље и неба.

-Празник Рођења Христовог обрађен је на савремен, деци приступачан и близак начин. Широка тематика, не само верске наставе, него живота у свеукупности, свакако је нешто ново што ови текстови нуде. Овакав приступ може помоћи да и верска настава, као део васпитно-образовног система, нађе своје место и буде занимљива деци. Ова збирка драмских текстова може да буде користан материјал за сваког вероучитеља, како за наставу, тако и за ваннаставне активности. Деца, учествујући у овим представама усвајају садржаје, а хришћанске вредности уткане у дух наше традиције и културе постају део њихове личности. Тематика, занимљива прича и оригинални ликови нуде могућност да се свако нађе у некој од улога. Прилагођен речник олакшаће разумевање текста и поруке коју носи, усвајање узвишених вредности и позитивних особина. Прихватајући хришћанске врлине, пре свега љубав, која је уткана у целокупну тајну нашег спасења, деца и сви који у овим представама буду учествовали имаће прилику да се приближе једни другима у сјају Рождества, пише један од рецензената, јереј Вукашин Цветојевић, дипл. теолог, управник Катихетског одбора Епархије осечко-пољске и барањске. Други рецензент је проф. Богословије протојереј мр Јован Милановић.

Божићне радости, ауторке Александре Гаруновић, на 88 страна пишу (како слове поглавља)  једно Божићно писмо, причу о Разговору земље и неба, а све то је стало у Топло срце. Сјај Рождества већ говори како изгледа У ишчекивању Божића, а круна свега је последње поглавље Породица, оаза Радости.

-Бављење сценском педагогијом подстиче машту, развија способност концентрације, потребу дисциплине у игри, нужност осећања за заједницу и развија и нaдограђује „игривост“ која је детету природна. За живот сцене и удубљивање у улоге неопходне су Љубав, Вера и Нада, као највише вредности духа, пише нам ауторка Божићне радости Александра Гаруновић и са љубављу нам предаје на дар.

Извор: сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *