СЛАВА ХРАМА ВАВЕДЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У БЕШКИ И ПРИЧЕШЋЕ ДЕЦЕ С ВЕРОНАУКЕ

На празник Ваведења Пресвете Богородице  у Бешки се кроз литургијско славље остварила икономија Богородичиног живота. Њено посвећење Богу са свега три године је почетак остварења вековне тежње људског рода за сједињењем Нествореног и створеног, Раја и васељене, Божанског и људског. Почетак нашега спасења јесте у Најдивнијој међу женама, у Новој Еви као ковчегу Живота. Сва библијска мисао јесте у њој испуњена, зато је Она Капија кроз коју Бог долази. Она је покрет воље усмерила ка Њему, зато се и тај велики догађај Ваведења сматра за почетак Тајне Оваплоћења.

Свету Литургију као догађај Тајне Оваплоћења на велики празник Ваведења служили су протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј Мирослав Дамњановић и ђакон Горан Груловић. Појала су деца веронауке другог и четвртог разреда, која су дошла са учитељицама Биљаном Јајић и Тањом Недељковић. Директорка ОШ „Браћа Груловић“ др Нада Џамић-Шепа је била присутна на Светој Литургији у име школе. После освећења Часних Дарова и присаједињења Христу у Тајни причешћа присутнима се обратио протојереј-ставрофор Брацо Санчанин пригодном беседом, у којој је рекао између осталог да су деца све рекла својим појањем о самом смислу Празника и да је присуство директорке школе и наставника знак да се остварује смисао вере као обједињујуће силе која сав расејани српски народ сабира у јединство. После беседе су се причестила Светим Тајнама деца, а затим и благоверни народ.

Када се завршила Света Литургија освећени су и принесени славски колачи кумова храма Ваведења, којих је било десетак. Кумови су поделили колаче и кољиво деци и народу, а нови и стари кумови су после свега учествовали на трпези љубави у Светосавском дому.

Текст и фотографије: ђакон Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *