ПОЧЕТАК ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА – ОСАМ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ – У ЕПАРХИЈИ СРЕМСКОЈ

У четвртак 29. новембра т.г. на празник Светог апостола и благовеститеља Матеја, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија уз гостопримство директора Карловачке гимназије Господина Радована Ковачевића, са почетком у 19 часова, одржана је прва свечаност којом је започето обележавање јубилеја осам векова Српске Православне Цркве у Сремским Карловцима и Епархији сремској. У организацији Епархије сремске, Карловачке гимназије и Издавачке куће „Дата Статус“, приређена је промоција прве монографије посвећене овом великом јубилеју наше Цркве под називом „Осам векова Српске Православне Цркве у слици и речи“. Реч је о монографији која поступно, историјски са критичким освртом на свих осам векова наше Цркве почевши од догађаја давања аутокефалије Светоме оцу Сави све до избора Његове Светости Патријарха Иринеја за поглавара наше Цркве, описује трајање и труд Цркве на путу ка Царству Божијем.

На промоцији се најпре, свима окупљенима, обратио предстојатељ Цркве у Срему, Преосвештени Господин Василије који је истакао значај овог јубилеја у ширем контексту, говорећи о улози Цркве као мајке која се стара о добру све своје деце ма где се она налазила и кроз какве год недаће пролазила. Потом се окупљеном бројном аудиторијуму обратио протојереј Јован Милановић, професор богословије, који је на симболичан начин користећи осам речи, покушао да опише живот Српске Цркве у протеклих осам векова. Посебно је потребно истаћи обраћања Господина Срђана Ерцегана, уредника монографије као и проф. др Бориса Стојковског, једног од аутора монографије, који је „сликом и речју“ приказао сву лепоту издатог дела, али и битност наше Свете Цркве за народ, идентитет, културу, самосвест и постојање.

Својим гласом је програм улепшала госпођа мр Зорица Белић, оперски солиста из Новог Сада. Уз извође композиција народног, патриотског духа, ова промоција је истински кренула правцем буђења свести и савести наших заспалих душа, које треба да буду стамене и чврсте, као што је то било и у случају наших предака, којима дугујемо захвалност што нас је Господ до ових дана удостојио да останемо и будемо Његови. Уз захвалност окупљених издавачу, ауторима и учесницима програма, ова гозба речи, која прошлошћу надахњује будућност, завршила се послужењем за све окупљене у Спомен библиотеци Карловачке гимназије.

Инфо-служба Епархије сремске

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *