Патријарх Иринеј богословима: “Богословље је живот”!

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, у пратњи Преосвећеног викарног Епископа ремезијанског г. Стефана (Шарића), посетио је у уторак 27. новембра 2018. године на Божићне покладе, Богословију Светога Саве у Београду, једну од најугледнијих образовних институција наше Цркве, настављајући тако деценијску традицију посете, благосиљања и поучавања ученика ове школе уочи Божићног поста. Свјатјејшег Патријарха Иринеја, викарног Епископа Стефана, професоре, госте и ученике, поздравио је најпре домаћин, ректор Богословије Светога Саве протојереј-ставрофор др Драган Протић, који је подвукао значај доласка Патријарха Иринеја на покладно вече и истакао колику то радост, част, али и обавезу представља за све професоре и ученике. Подсетивши да је Патријарх Иринеј био и професор и ректор Богословије, ректор о. Протић је замолио Свјатјејшег да својом мудром речју охрабри и поучи децу „која својим животом и радом треба да оправдају то поверење које им је Црква дала да буду ученици ове Богословије“. Подсетивши на време које је провео у Призрену и у Богословији, Патријарх Иринеј је указао да је велика разлика у условима школовања некада и данас. „Ваш главни разлог зашто сте овде јесте да нешто научите и да то постане део вашега живота, јер Богословље није само нешто што се говори само језиком, већ и срцем и душом и животом. Хришћанство није никаква философија и нека теорија – то је живот“ рекао је Патријарх Иринеј. Свјатјејши је посебно нагласио да “сва дубина и смисао нашега живота није указана само књигом, него и живим примерима – светитељима из хришћанске Цркве али и из нашега народа, тако да нема потребе да бирамо којим путем да идемо”. “Не трошите време узалудно”, упозорио је Свјатјејши ученике, рекавши да је време вредније од новца, јер “пропуштено време, без књиге и учења – никада не може да се обнови“. Патријарх Иринеј је подсетио на смисао поста, обуздавање телесних страсти и духовно напредовање и дао очински савет: да се време добро користи за учење, обавезно бар једног страног језика, да се “прати живот савременог света, развој науке и да се то користи ради своје вере, али још више, ради вере других”.

За информације, звучни запис и фотографију са овог лепог и традиционалног сабрања, благодаримо ђакону мр Бошку Савићу, професору Богословије Светога Саве и професору мр Александру Вујовићу, професору и представнику Богословије Светога Петра Цетињског на Цетињу и уреднику Катихетског програма радија „Светигора“.

Галерију фотографија са покладне вечери у београдској Богословији Светога Саве, коју смо приредили благодарећи ученицима ове школе, можете погледати на следећем линку:

http://www.slovoljubve.com/slovoljubve/cir/Piclist.asp?showmaster=1&IDAl=89

(звучни запис поздрава ректора о. др Драгана Протића и беседа Свјатјејшег Патријарха Иринеја):

Извор: Радио “Слово љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *