Литија у Сурчину

На дан када наша Света Црква прославља Светог Стефана Дечанског,  у суботу 24. новембра 2018. организована је литија од цркве Свете Петке до Часног Крста Господњег на улазу у Сурчин.

Ученици веронауке и верни народ предвођени свештеником Страхињом Голијаном, носили су црквена знамења: Крст, барјаке и иконе. Тачно у подне, под пратњом полиције литију и поздрављао, док се саобраћај заустављао док литија не прође.

Од црквене порте преко центра Сурчина и даље улицом Браће Пухаловић и Железничком, кретала се литија појући песме хвале и славе Господу, Богородици и осталим Божјим угодницима. Верни народ овог насеља дочекивао је испред својих кућа литију, неки су се придружили, а саобраћај се заустављао док литија не прође.

Код Часног Крста Господњег који се величанствено уздиже као браник овога места и васцелог српског рода, на којем пише Овим побеђуј, одслужен је Акатист Часном Крсту и узнеле су се молитве за спас рода српског, посебно за спас српског народа на Косову и Метохији.

После одслуженог Акатиста, обратио се јереј Страхиња Голијан:

„Нека Господ Бог чује нашу молитву данашњу, погледа на српски народ, нека погледа на српски народ на Косову и Метохији, који се ево и у овим тешким данима налази у великим проблемима,  Видите шта се ради. Притишћу српски народ са свих страна. Нема везе да ли је у питању верујући или неверујући Србин, непомјаник неће да пусти српски народ; хоће да га узме к себи да и ми као и други не будемо православни народ који ће исповедати веру Господа Исуса Христа. Хоће да нам наметну да се бавимо другим стварима, да нам друге ствари а не вера буду интересантне, и да заборавимо оно што је наше, православно, хришћанско.

Браћо и сестре, ми данас одавде, после одслуженог Акатиста Часном Крсту Господњем и молитве, поручујемо да нећемо да заборавимо ко смо, шта смо и одакле смо, ко су нам преци. Па ако и  сви забораве, ми нећемо заборавити и до  задњег даха свог, молићемо се Господу Христу да помилује и спаси све нас и ову децу нашу, да сутра они буду боља генерација него ми…“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *