Средствима Фондације Патријарх Павле подигнути нови домови у Јамени

Средствима Фондације Патријарх Павле подигнути нови домови у Јамени
Епископ сремски Василије освештао дом породица Стојановић и Ђукановић
20150103_125649-150x150

20150103_125714-150x150

20150103_131708-150x150

20150103_131841-150x150

20150103_134035-150x150

У суботу 3. јануара 2014. у селу Јамена извршено је освећење и предаја двеју кућа домаћинствима која су у мајским поплавама 2014. остала без крова над главом и даљих услова за живот. Породице Стојановић и Ђукановић, са непроцењивим даром Српске Православне Цркве, дочекаће радосни хришћански празник Рождество Христово окупљени око огњишта и заједничке трпезе.

По благослову Епископа сремског Василија, новчана средства из Фондације Патријарх Павле, чији је председавајући Његова Светост Патријарх српски Иринеј, утрошена су за подизање нових домова у страдалном месту Јамена, код Шида.

Од раног јутра породице Стојановић и Ђукановић припремале су се да дочекају Епископа сремског Василија који је стигао око поднева у пратњи архијерејског намесника шидског, протојереја-ставрофора Радомира Мишића.

У дому породице Стојановића Преосвећеном Владици Василију у чину освећења саслуживали су протојереј Гвозден Арамбашић из Сремске Митровице и протојереј Милорад Душанић, парох у самој Јамени.

После чина освећења Преосвећени Владика Василије је пожелео породицама да у својим домовима живе јеванђељским животом, да не забораве да их је наша Црква помогла, да не забораве све дародавце, као ни великог блаженопочившег Патријарха Павла и садашњег Патријарха српског Иринеја чијим благословом су средства упућена Епархији сремској за обнову ових домова:

„Данас, уочи великог празника Рођења Господа нашег Исуса Христа, учинили смо радост породици која се удостојила да прими дар Божји и дар наше Цркве која је смогла снаге да помогне овој деци и овоме народу.

У програму Српске Православне Цркве увек је била и биће харитативна делатност – помоћ људима у свакоме времену и невремену, којег увек бива не само у нашем народу српском, него у читавом свету када видимо поплаве, пожаре, земљотресе и када је страдање људи непрестано, и то широм света…

Васцели српски народ се према својим могућностима одазвао и помогао. Морамо да запамтимо да се и у овој нашој несрећи увелико огледала активности свих институција у овој земљи, а поготову омладине. Када је било потребно да се спасавају наши градови, и овде Сремска Митровица и ова села, омладина се, поред старијих који су били искуснији и снажнији, одазвала у великом броју и дала свој допринос. Сваки млади човек је доприносио у спасавању наших људи.

Црква је овим скромним доприносом испоштовала Христову заповест о помагању ближњих. Даром Фондације Патријарха Павла и благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја, уз многе епископе наше Цркве у земљи и из света, стизала је помоћ у Јамену за све ово време.“

Епископ Василије посебно је заблагодарио Преосвећеном Владици источноамеричком Митрофану, док је за општину Линц, која је дала помоћ у разним потребама у висини од тридесет хиљада евра, припремио грамату коју ће уручити посебном приликом.

Бранислав Стојановић, самохрани отац троје деце из Јамене, заблагодарио је свима који су током ових месеци помагали мештане села Јамене, а посебно на неизмеривој милости Господњој да као највећи дар за Божић добије нову кућу у којој ће живети са породицом:

„Захваљујем Српској Православној Цркви што је изашла у сусрет у овако тешкој ситуацији и учинила све да имамо нови дом и кров над главом. Поплава нас је тешко погодила: остали смо без свега. Стара кућа је срушена и ми смо, ето, после неколико месеци од поплаве, средствима из Фондације Патријарх Павле упућених Епархији сремској и милошћу нашег владике Епископа сремског Господина Василија данас у нашој кући коју освештава управо Преосвећени Владика Василије“. Нови дом породице Стојановић данас има 60 квадрата.

Епископ је затим у пратњи свештенства и народа пошао до породице Ђукановић да изврши освећење нове куће од 86 квадрата, у којој ће Божић радосно дочекати седмочлана породица. Преосвећеном Василију саслуживали су архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић и парох јаменски протојереј Милорад Душанић, ђакон Слободан Вујасиновић, док је посебни домаћин овог сабрања био архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир Мишић.

Неимари ових кућа са великом екипом зидара и мајстора су у изузетно кратком временском периоду током новембра започели радове на изградњи ових кућа. Извођач радова је занатска радња Врекић из Манђелоса, која се својим радом већ показала на подручју Епархије сремске. Епископ Василије је заблагодарио свима градитељима и г. Душану Врекићу на њиховом свакодневном раду од јутра до мрака, када су се екипе градитеља и мајстора смењивале како би се породице могле до зиме уселити у своје куће.

Са домаћинима породице Стојановић и Ђукановић Епископ сремски Василије потписао је уговор, а затим поделио божићне пакете најмлађима.

Заједничка трпеза је припремљена у дому породице Ђукановић.

Чину освећења и примопредаје кућа присуствовао је и председник Скупштине општине Шид г. Бранислав Мауковић.
Зорица Зец
Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *