Освећена нова црква Светог апостола Матеја у Сурчину

После више од две стотине година насеље Сурчин добило је још једну богомољу – цркву Светог апостола Матеја. За три године изидан је величанствени храм чија је изградња почела крајем 2015. године а темељи су освећени 6. марта 2016. године. Тада је први камен темељац,  донесен из Челинца (Република Српска), положио Његово Преосвештенство Епсикоп сремски Господин Василије, а за њим и председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша. У темеље нове светиње су симболично, кроз спуштање камена донесеног из Хиландара и из Крке (Далмација), себе, али и све присутне, уградили г. Младен Петковић, председник Грађевинског одбора, и протођакон Слободан Вујасиновић.

Верни народ је дочекао свог Архијереја са свештенством Епархије сремске нешто после 9 часова. Са букетом у руци Софија Чавка је упутила најлепше речи добродошлице Преосвећеном владици Василију. По уласку у храм који је био мали да прими сав народ, приступило се свечаном чину освећења храма који је извршио Епископ сремски г. Василије а потом је у наставку служена прва света архијерејска Литургија.

Епископу Василију саслуживали су протосинђел Георгије, игуман манастира Лелића,  протојереји-ставрофори: Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски и Милан Алексић из Епархије ваљевске, јереји Александар Чавка парох угриновачки,  Јулијан Тодоровић парох добановачки и Слободан Чавка парох сурчински; протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Станко Лакетић, проф. Карловачке богословије.

Хор Покрова Пресвете Богородице из храма Свете Петке у Сурчину предвођен диригентом Ђорђем Гавриловићем увзеличао је данашње торжествено сабрање у новоосвећеном храму Светог апостола Матеја.

После свете Литургије вернима и свештенству обратио се Епископ сремски.

 

Слово Епископа сремског Василија 

Нека је на здравље освећење и умивање ове прекрасне светиње на овом дивном месту где смо се сви данас окупили на молитву и благослов Божји, јер је ово дар Божји и дар неба који људи могу даривати у првом реду Богу на уздарје а затим својој деци у аманет и у наслеђе.

Од кда постоји свет, увек је народ Божји имао осећај за богомољу и светиње. Где се год насељавао српски народ, он је поред својих кућа и колиба, одмах зидао своју богомољу. Имао је народ осећај да после храњења тела и бриге о телу, треба да храни и душу. Наше цркве и манастири су зато духовне болнице где ми можемо најречитије да искажемо и да се Богу помолимо, да упутимо молитве Господу. То је разговор наше душе са Богом.

Зато су наше светиње у којима се служи Литургија овога и онога света, где се приноси бескрвна жртва  за живе и уснуле у Господу, место где је читава Васељена на окупу, где се доживљава радост и слобода у Духу Светоме. Подижући светиње, српски народ пали још једно светло и кандило пред Престолом Свевишњег .

Овде смо упалили још једно светло и кандило пред Светим апостолом Матејем. У четвртак, 29. новембра 2018. се прославља овај Божји угодник, један од оних кога је Христос међу првима позвао на јеванђељску и апостолску службу и који је непрестано следио Господа и служао Његове речи, упијао их и носио их у своме срцу…

И дан-данас Свети апостол Матеј проповеда ту благу вест коју је донео сам Господ међу људе, нудећи нама и читавом свету пут спасења, пут радости и утехе.

Обнављајући вишевековне светиње, ево нам и нових богомоља да се радујемо и веселимо. Захваљујући великим донаторима, ктиторима, ова је светиња поникла овде, за утеху овог краја и овог места. Захваљујући г. Младену Петковићу и његовој породици никла је светиња коју он није зидао за себе или своју породицу, него за васцели српски народ…

Дозволићете да нашем брату Младену изразим велику захвалност и одликујем га Орденом Светог Саве Првог реда. Молио сам Његову Светост и Свети Архијерејски Синод да то учинимо за велику љубав и све оно што је брат Младен, већ и многи други који су притекли у помоћ и учинили да ова светиња изгледа овако величанствено и достојанствено. Хвала свима који су одликовани, али ви сте сви одликовани данас и почаствовани овом светињом.

 

Црквена одликовања и грамате 

заслужнима 

за подизање храма Светог апостола Матеје

 

Високо одликовање, Орден Светог Саве Првог реда додељује се г. Младену Петковићу, у знак признања за делатну љубав према Светој Мајци Цркви, нарочито исказану куповином земљишта и изградњом храма Светог апостола Матеја у Сурчину, дано у Патријаршији Српској, 20. новембра 2018. године.

Српска Православна Црква Епархија сремска доделила је Орден Светог Арсенија Сремца за делатну љубав према својој Светој Мајци Цркви, господи: Саши Илићу, Љубиши Михајловићу и Мирославу Малбаши.

Архијерејске грамате признања добили су: Градска општина Сурчин и господа: Марко Плавшић, Борис Анђелић, Дејан Делић, Жељко Јовановић, Драгомир Милосављевић, Саво Доброта, Војислав Бјелић, Славко Бошковић, Жељко Николић, Бошко Гвозденовић, Стеван Доброта, Јосимир Јовановић, Драган Ровчанин, Живко Јовановић, Сава Спајић и Никола Ђурица; породица Стевић; и госпође: Ирена Младеновић, Гордана Макриновић и Маријана Радета.

 

Јереј Слободан Чавка одликован звањем протонамесника 

Василије по милости Божјој, православни Епископ Епархије сремске, пречасног господина јереја Слободана Чавку, привременог пароха сурчинског, ценећи вишегодишњи несебични рад у служби Свете Православне Цркве, рад на подизању и уређењу храма Светог апостола Матеја у Сурчину, верско уздизање поверених верника, одликовао је звањем протонамесника.

Распоред богослужења 

Среда 28. новембар 2018 у 17.00 вечерње богослужење

Четвртак 29.новембар 2018. на дан Светог апостола Матеје  

Света литургија у 9.00 

прва слава цркве 

Гости на данашњем сабрању

Сурчин је у своју историју уписао нови храм Светог апостола Матеје. Свечаном чину устоличења и Литургији присуствовали су и прикључили се свештенство намесништва земуснког: сурчински пароси Страхиња Голијан и Душко Ђеорђић, протојереји-ставрофори  старешине цркава: Жељко Кретић (Шимановци) и Душан Чавка (Кукујевци);   старешине цркава, јереји Ненад Катић (Петровчић) и Немања Бошковић (Бечмен);  прота Јеремија Старовлах и Мирослав Вујић;  украјински мајстор Богдан заслужан за постављање Крста и куполе на храму; председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша као и многобројни верни народ Сурчина и неколико Епархија наше Свете Цркве.

За сав народ припремљено је послужење у порти коју додатно красе палионица за свеће и продавница са црквеним предметима. За ктиторе, приложнике и госте припремљена је трпеза љубави у ресторану Романија. 

Током трпезе љубави протонамесник Слободан Чавка је казао да смо данас досањали сан који смо почели да сањамо пре неку годину и захвалио се Владици Василију на указаном поверењу, очинској бризи и старању у свему код градње храма, за бескрајну подршку коју духовни отац пружа свом духовном сину. Потом се отац Слободан Чавка захвалио свим члановима грађевинског одбора и свима који су помогли градњу храма – када се данас погледа храм, делује да је све било лако и једноставно, али само они који су у овоме били од почетка знају шта је све носило са собом подизање храма Светог апостола Матеја.

Епископ Василије је подсетио на крају да су све наше светиње тапије и сведочанство о нама Србима, без обзира где да се налазе -то не смемо заборавити и томе морамо учити нашу децу.  „И ова светиња Светог апостола Матеја је још једно сведочанство о нашем трајању и постојању“ казао је Архиејреј наше Свете Цркве Епископ сремски Господин Василије.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *