Стогодишњица завршетка Великог рата и присаједињења Српске Војводине Краљевини Србији

 

Епископ Иринеј: -Слободарство, заједништво, широкогрудост и пружање права свима јесте порука за данашњи јубилеј.

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Великог рата и присаједињења Српске Војводине Краљевини Србији, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј био је гост Радио-телевизије Војводине у суботу, 24. новембра 2018. године. Поред владике Иринеја, о значају важних јубилеја говорили су и г. Игор Мировић, председник Покрајинске владе, г. Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и г. Миодраг Копривица, генерални директор РТВ-а.

Један од најважнијих датума у историји српског народа прославља се данас уз помешана осећања радости због великих јубилеја, али и туге због најновијих атака на Србе на Косову и Метохији.

Владика Иринеј је подсетио да су Косово и Метохија ослобођени 1912. године, и да су том приликом војници падали ничице и плакали. -После толико деценија долази до насиља и терора, изгона нашег народа са Косова и Метохије. Силе раздвајања су, потпомогнуте са Запада, ипак превладале и данас имамо ситуацију да се читав један народ осуђује на ишчезнућеистакао је Епископ бачки, уз поруку да нећемо заборавити и напустити своју браћу и сестре у страдању.

Владика је нагласио да основна поука за генерације које долазе јесте подсећање на јединство које је наш народ имао у свим тешким временима у својој историји. -Поруку да смо сви заједно једна органска целина упутили смо и те 1918. године, а упућујемо је и данас. Српска Православна Црква је вековима била центар живота нашег народа око којег су се окупљале све државне институције, рекао је Епископ Иринеј и закључио да је неизоставан фактор у ослобођењу била и српска војска без које данас не бисмо славили овај велики празник.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да нашем народу на Косову и Метохији данас недостаје начело слободе, али да морамо радити и на начелима заједништва, равноправности и напретка. -Од понедељка грађани ће моћи да виде вредне збирке докумената и артефакте. Између осталих и звоно које је било на столу председавајућих на Великој народној скупштини, као и документ из Летописа Матице српске у којем бан Јосип Јелачић недвосмислено говори да је Барања српска, напоменуо је Мировић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да је поносан што ће на Тргу републике бити откривен споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу. -Ово ће после дуго година бити први коњички споменик у Војводини и подигнут је у част најомиљенијег српског краља, казао је градоначелник Новог Сада.

Генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица је рекао да та медијска кућа има обавезу и задовољство да се укључи у обележавање 100-годишњице значајних јубилеја.

* * *

У Српском народном позоришту 24. новембра 2018. године премијерно је изведена представа Светозар рађена по тексту Милована Витезовића, док је концерт почео у 21 час на Тргу слободе.

На препуном централном тргу у Новом Саду председник Србије Александар Вучић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић открили су споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, суверену Краљевине Србије у тренутку присаједињења Војводине, и једној од најзначајнијих личности у целокупној историји српског народа. Свечаности су присуствовали највиши представници власти Србије, Републике Српске, и покрајине Војводине – председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, Преосвећена господа Епископи бачки Иринеј и мохачки Исихије.

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Великог рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији у Новом Саду је данас свечано отварен “Музеја Присаједињења Војводине Краљевини Србији” који ће чинити стална поставка са низом артефаката који аутентично сведоче о великом историјском догађају и његовим актерима, али и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права. Музеј су, у присуству посланика републичког и покрајинског парламента, чланова републичке и покрајинске владе, Града Новог Сада, бројних локалних самоуправа као и представника дипломатског кора и градова пријатеља Новог сада,  отворили председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Извор: РТВ, Епархија бачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *