Светом архијерејском Литургијом прослављена слава Општине Рума

У суботу, 24. 11. 2018. године, на празник Светог Стефана Дечанског, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму силаска Светог Духа на апостоле у Руми, уз саслужење више свештенослужитеља и мноштва верног народа. Са балкона је, поред хора Храма Силаска Светог Духа на апостоле, појао и хор Храма Светог Саве из Београда.

Светој Литургији присуствовао је и посланик у Народној Скупштини Републике Србије др Александар Мартиновић, као и представници локалне самоуправе, предвођени председником Општине Слађаном Манчићем. Празник Светог Стефана Дечанског је ове године, по други пут, прослављен као слава Општине Рума, управо ради подсећања на дан када је у Руми донета одлука о присаједињењу Срема Србији (Велики народни збор 24. 11. 1918. године).

Након Литургије, Његово Преосвештенство осветио је и преломио славске колаче, а затим се пригодном беседом обратио присутном народу и доделио Грамату Бранку и Слађани Михић за љубав према својој Цркви коју су, у претходном периоду, материјално и духовно обилато помагали.

По уручивању Грамате уследило је освећење чесме – капеле у порти храма, која је подигнута поводом стогодишњице присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

Светом архијерејском Литургијом и освећењем ове спомен чесме – капеле, званично су затворени, трећи по реду, Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове, манифестација коју, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија организује управа Храма силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

У прилогу можете погледати фотографије и послушати звучни запис обраћања Епископа сремског г. Василија и архијерејског намесника румског протојереја Сретена Лазаревића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *