У Храму силаска Светог Духа на апостоле у Руми одржано духовно вече “У славу предака”

У петак 23. новембра, уочи празника Светог Стефана Дечанског, у Храму силаска Светог Духа на апостоле у Руми, одржано је духовно вече У славу предака, у оквиру манифестације III Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове.

Непосредни повод за одржавање ове свечаности, коју је организовала управа Храма силаска Светог Духа на апостоле, по идеји и сценарију господина Драгана Тадића, била је прослава стогодишњице од присаједињења Срема Србији и завршетка Великог рата. Осим тога, ове године ће празник Светог Стефана Дечанског, по други пут, бити прослављен као слава Општине Рума, што ће бити настављено и наредних година, управо ради подсећања на дан када је у Руми донета одлука о присаједињењу Срема Србији (Велики народни збор 24. 11. 1918. године).

Посебна занимљивост је да су у програму учествовала искључиво деца, и то: хор музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Врања, под руководством диригента Александре Савић, ученици музичке школе „Теодор Тоша Андрејевић“ из Руме, предвођени професором хармонике Дамиром Тошићем и ученици Гимназије „Стеван Пузић“ из Руме, под руководством професора српског језика и књижевности Надице Покрајац.

Програм свечаности био је састављен од сплета песама и дирљивих прича из Великог рата, а посебно место заузео је документ о присаједињењу, сачињен пре тачно 100 година, који је, том приликом, прочитао архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић.

Дуготрајни аплауз, којим су присутни гледаоци наградили учеснике и организаторе овог догађаја, сведочио је о атмосфери и одушевљењу с којим су гледаоци прихватили програм духовне вечери.

На почетку, и на крају овог духовног сабрања, све присутне је поздравио домаћин, архијерејски намесник и парох румски протјереј Сретен Лазаревић, подсетивши на велике заслуге др Жарка Миладиновића у борби српског народа за остваривање својих вековних тежњи на овим просторима, а то је борба за самосталност – ослобођење и уједињење свих српских земаља.

Водитељ вечери, припремљене у славу предака, била је Милица Поповић, а нараторске делове читали су: Елена Акик, Војислав Димитријевић и Петар Тешић, ученици румске гимназије.

У прилогу можете погледати фотографије и послушати звучни запис с овог догађаја.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *