ИЗЛОЖБА И МОНОГРАФИЈА “СРЕМ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ “

У сремскомитровачкој галерији “Лазар Возаревић” у понедељак, 19. новембра 2018. године, отворена је изложба “Срем у Првом светском рату” коју су заједно са монографијом “Срем у Првом светском рату – лојалност и преки суд” приредили историчари, професори Филозофског факултета у Новом Саду др Горан Васин и др Ненад Нинковић. Организатор изложбе и издавач монографије је Историјски архив “Срем”.

Присутним посетиоцима, поред аутора изложбе и истоимене монографије, обратили су се Дејан Уметић, директор  Архива, Томислав Јанковић, председник Скупштине Града Сремска Митровица – финансијера пројекта и др Милан Мицић помоћник покрајинског секретара за културу. У уметничком програму учествовали су Јасна Арбанас и хор “Русински зраци” из Сремске Митровице.

У години када се обележавају значајни историјски догађаји и јубилеји окончања Великог рата и присаједињења територије данашње Војводине Краљевини Србији и заједничкој јужнословенској држави, ова  монографија и изложба доприносе стварању  целовите слике о ратном стању у сремским градовима и насељима током Првог светског рата.

Ауторска истраживачка дела професора Васина и Нинковића базирају се на прворазредним историјским изворима пронађеним у архивима Беча, Будимпеште, Сентандреје, Сремских Карловаца, Новог Сада и Сремске Митровице који би, по  њиховом уверењу у значајној мери могли променити постојећу слику о овом историјском периоду, нарочито на просторима Срема.

Докуметовани су тежак положај и многобројне репресалије које је Аустроугарска монархија спроводила у односу на српски  и остале народе који су живели у њеним државним границама. Монографија и пратећа изложба описују ратне и животне драме кроз судбине војника, свештенства и српског становништва на својеврсној историјској размеђи – с једне стране загледаног у своју поробљену државну матицу а уједно заробљеног свакодневним прогонима, страдањем и неизвесношћу до коначног слома Аустроугарске империје и националног ослобођења.

Монографија и изложба обилују приказом аутентичних докумената и фотографија о свакодневном животу у Срему током Великог рата коју наша стручна и шира  јавност до сада углавном није видела.

Изложба ће у Сремској Митровици бити отворена до 23. новембра 2018. године.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *