Нови доктор теологије – jеромонах Клеопа Стефановић, професор Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима

klopa1-150x150

На свом монашком и академском путу, јеромонах Клеопа Стефановић, прешао је нову степеницу духовног раста одбранивши докторску дисертацију, 16. децембра 2014. године, на Богословском факултету у граду Јаши, на тему „Поредак монашкога пострига у Требницима на црквенословенском и румунском језику“, на катедри за историјско литургичке студије.

После поздрава и молитве, јеромонах Клеопа је приступио одбрани докторског рада у амфитеатру Богословског факултета “Др Димитрије Станилое”, пред петочланом комисијом, коју су сачињавали проф. др Петре Семен, професор Старог Завета и Јеврејског језика на Богословском факултету у граду Јаши, проф. др Иоан Тешу, професор на истоименом факултету, проф. др Василе Станћу, са Универзитета Babeş Bolyai из града Клуж Напока, проф. др Мариан Валћиу, са Универзитета Валахиа из Трговишта, као и ментор дисертације, проф. др Виорел Сава, професор литургике и пастирског богословља на Богословском факултету  “Др Димитрије Станилоае” у граду Јаши.

Успешном одбраном свог рада, јеромонах Клеопа је стекао научно звање ДОКТОР ТЕОЛОГИЈЕ. Рад је од стране чланова комисије једногласно оцењен највишом оценом – одличан.

Ова дисертација има за циљ да, кроз историјско и литургичко истраживање самога поретка монашког пострига записаног у Молитвословима на црквенословенском и румунском језику, покаже јединство и универзалност Православне Цркве крунисане њеним  богослужбеним животом, као и идеалима монашког живота и подвига, од библијских времена преко светоотачког предања до данашњих дана.

Рад оца Клеопе састоји се из пет поглавља. Свако поглавље носи по два потпоглавља. За тезу је коришћено више од три стотине дела, неколико десетина интернет сајтова, 1025 фуснота, 37 Требника на црквенословенском и 45 на румунском језику, почевши од Митрополита Доситеја (1681), до последњег издања под благословом Његовог Блаженства Господина Данила, патријарха румунског. У четвртом поглављу су анализиране сличности и разлике у поретку монашког пострига кроз векове у традицији српске и румунске цркве.

БИОГРАФИЈА

Јеромонах Клеопа (Срђан) Стефановић, рођен је 11. септембра 1984.г. у Београду, од родитеља Миодрага и блаженопочивше Светлане, која је Божјим промислом дочекала са родитељском радошћу, опхрвана тешком болешћу, да њен син понесе титулу доктора теологије.

Одрастао и основну школу завршио у Београду.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Павла уписао је 1999. године Богословију Светог Арсенија Сремца, коју је завршио 2003. године.

Наставио је богословско школовање на Православном Богословском факултету Српске Православне Цркве Универзитета у Београду 2003. године, где је и дипломирао 2007. године.

Октобра 2006. године прелази у Епархију сремску и ступа, као искушеник, у новообновљени манастир Светог Пантелејмона – Старо Хопово на Фрушкој гори.

Замонашен је у мале схиме 8. августа 2007. године, а следећег дана, 9. августа, рукоположен у чин јерођакона, од стране Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија.

Следеће, 2008. године, са благословом Епископа сремског Василија, одлази у Темишвар, где добротом и очинском бригом Преосвећеног Епископа будимског Господина Лукијана борави у Епархијској резиденцији Епархије темишварске ради усавршавања румунског језика, похађајући убрзани курс румунског језика на Темишварском универзитету.

Септембра 2008. године одлази у град Јаши, где уписује прву годину мастер студија и у исто време бива причислен братству Митрополије Молдавије и Буковине Румунске Православне Цркве, где учествује у свакодневном богослужбеном животу и добија послушање чувара Моштију Свете Петке.

Јула 2010. године, успешно завршава мастер студије.

Августа 2010. године по послушању своме духовном оцу, Преосвећеном Епископу Василију, прелази у братство манастира Крушедола, а на празник пророка Илије, крсну славу Епископа Василија, бива рукоположен у чин јеромонаха у Саборној цркви у Сремским Карловцима.

Октобра 2010. године, уписује докторске студије на Богословском факултету “Др Димитрије Станилоае” у граду Јаши. Током студија, као јеромонах учествује у богослужбеном животу митрополијске Саборне Цркве, стављајући се на пуно располагање ходочасницима из Србије и у исто време припрема испите, темате, реферате, чланке и радове, као и литературу за израду своје докторске дисертације.

Учествује на научним скуповима и симпосионима везаним за област литургике и пасторалног богословља.

Од септембра 2014. године је професор у Богословији Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. Предаје философију, психологију са логиком, Свето Писмо Старог Завета и историју Српске Православне Цркве.

Извор СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *