Освећење цркве Светих апостола Петра и Павла у Соту

У једној од најмањих парохија Епархије сремске, у Соту, Епископ сремски г. Василије извршио је у недељу, 18. новембра 2018. године, свечани чин освећења храма чији су заштитници Свети апостоли Петар и Павле.

У селу чије православно становништво чине прогнани Срби из Славоније у Хрватској, великим трудом благочестивог српског народа, уз свесрдну помоћ Епископа сремског и свештенства архијерејског намесништва шидског са намесником протојерејем-ставрофором радомиром Мишићем, нова богомоља својом лепотом уздигла се у овом сремском селу славећи Господа и у Њему све Свете.

После свечаног чина освећења, у наставку је служена света Архијерејска Литургија. Преосвећеном владици сремском саслуживали су протојереј-ставрофор Зоран Симић, јереј Жељко Кусић, парох сремско-каменички и протођакон Слободан Вујасиновић.

Песме славе и хвале Господу за певницом узнели су карловачки богослови са професором Гораном Власцем. Да све буде у величанственом реду, старао се надлежни пaрох Бојан Цветковић са архијерејским намесником шидским протојерејем-ставрофором  Радомиром Мишићем.

После евхаристијског сабрања вернима се обратио Епископ сремски г. Василије:

„Господ и народ Божји, добри људи учинили су да никне ова светиња. Данас, овим чином освећења  и првом светом Архијејрејском Литургијом  коју смо служили у обновљеном храму Светих апостола Петра и Павла, са љубављу предајемо вама и вашој деци у наследство. Сваке недеље и празником, кад год можете,  нађите се у овој светињи, молите се за здравље и спасење своје и својих ближњих, нашег рода и наше Свете Цркве…“

Епископ Василије се захвалио свима који су својим трудом и  прилозима помогли градњу цркве у Соту.

Јереј Бојан Цветковић одликован чином протонамесника

 Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије је по милости Божјој пречасног јереја Бојана Цветковића привременог пароха беркасовачког, моловинског и сотског, за вишегодишњи несебични рад у служби наше Свете Цркве  као и за рад на верском уздизању поверених верника одликовао чином протонамесника.

Богоугодни разговори настављени су за трпезом Агапе у дивно уређеној парохијској сали надомак беркасовачке цркве.

Црква Светих апостола Петра и Павла у Соту

Свесрдну помоћ у подизању ове богомоље чији су темељи освећени 2005. године кад су и почели радови за време службовања свештеника Душка Ђеорђића (садашњег пароха сурчинског), пружила је и Влада аутономне покрајине Војводине.

Наши људи из Швајцарске су даривали цркви: звона је купила једна породица за покој душе сина Милоша; друго звоно, Зорка Бакић, док је  крстове даривала породица Картела.

Иконостас цркве је пренет из манастира Свете Петке у Беркасову. У плану је живописање цркве.

Црквена општина је Моловин, филијала Сот. Одборници су: двојица из Моловина, двојица из Сота. Председник црквене општине је из Сота г. Слободан Тадић који је са породицом увек на услузи цркви,  као и одборници Станко Бјелчевић , Милорад Лукић и Милисав Варишић.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *