Слава Карловачке богословије Свети Арсеније Сремац

Богословија Свети Арсеније Сремац у Сремским Карловцима, једна од најстаријих и најважнијих образовних установа код Срба, у суботу 10. новембра 2018. прославила је свог патрона чије име и носи и крсну славу.

Светом Литургијом је началствовао Епископ сремски Господин Василије уз саслужење високопреподобних архимандрита Арсенија бешеновског (проф. у богословији), Стефана великореметског и Клеопе из Световаведењског сремскокарловачког манастира (проф. богословије); протосинђела Пајсија духовника манастира Раванице врдничке као и свештенства Епархије сремске и неколико Епархија наше Свете Цркве.

Славски колач је преломио Преосвећени владика Василије и  ректору Богословије  протојереју-ставрофору Јовану Петковићу, професорима и ученицима, честитао славу казујући кратко житије Светог Арсенија Сремца.

Торжественом сабрању присуствовали су поред верног народа и ректор у пензији протојереј-ставрофор Марко Шпановић, доц. др Марко Николић помоћник директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милете Радојевића, богослови садашњи и бивши, верници Епархије славонске из родног места блаженопочившег патријарха Павла са свештеником Драганом Гаћешом старешином храма Светих апостола Петра и Павла. Отац Драган је иначе саслуживао Епископу сремском на Литургији. сабрању литургијском и славском присуствовали су такође су бројни пријатељи и сарадници ове славне образовне установе, христоносни народ из других Епархија.

На светој Литургији саслуживао је и јереј Јован Недвецки духовник Православне гимназије  Светог Игњатија Брјанчанинова из Јарослава који је са неколико ученика ове гимназије и учитељицом руског језика гђом Олгом Александровном у посети Карловачкој богословији. О гостима из Русије се бринуо и проф. Карловачке богословије мр Предраг Миодраг о чијем педагошком раду и делима на славу Господа и Цркве, наше деце, богослова и хорова, пишемо непребројане многе странице.

Саборноу Николајевску цркву која прославља 260 година свог постојања богослови су испунили својим грленим гласовима песме славе и хвале Господу, те се предани рад њихових професора Јована Стојановића и Горана Власца могао утврдити на делу.

За време трпезе љубави у сали Богословије, обратио се ректор ове славне установе, отац Јован Петковић који је свима честитао празник и посебно је поздравио г. Марка Николића помоћника директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милете Радојевића који је на дар богословији донео новоизашлу књигу о Светом апостолу и јеванђелисти Луки, а потом и представнике Богословије крагујевачке, Светог Саве из Београда и Богословије у Крки.

Затим се обратио г. Марко Николић: „Велики је благослов, част и одговорност и за мене лично, што могу поводом славе овог храма Божје науке, богословије у Сремским Карловцима, да Вас поздравим у име Владине Управе за вере и њеног директора г. Милете Радојевића и моје лично, са молитвеном и искреном жељом из срца да много година славите у здрављу и радости, на добро свих вас, ваших ближњих и наше Свете Цркве.

Обраћајући се нарочито вама, драга братијо, млади богослови,  желим из срца да вас у вашем животу, служењу и раду, сходно вашим благословима и послушањима увек надахњује личност и дело Светог архиепископа и вашег небеског заштитника другог архиепископа наше Цркве, његова побожност, оданост извору, његова смерност. Имајте у томе увек у срцу и на уму чињеницу да сте ви будућност наше Свете Цркве.“

Гост из Русије, јереј Јован Недвецки је такође за трпезом љубави честитао славу овом училишту рекавши да му је велика част да је присутан у Карловачкој богословији на данашњи празник.

„Дошавши у Србију, сусрео сам се са другачијом традицијом него што је то код нас у Русији. Слушам другу реч, слово које није баш најразумљивије. Тако је смао на почетку. Али, када дођеш на свету Литургију, онда разумеш да је то једна реч, један језик, иста молитва. Ту су исти светитељи, наши заједнички, као што је Николај српски, Свети Арсеније Сремац, благоверни кнез Лазар српски, Преподобни Сергеј Радоњешки, Серафим Саровски; то су наши исти свеци од којих нас не могу раставити ни временске непогоде нити километарско растојање. Желим да то јединство траје у векове векова.“

За славску трпезу заслужни су економ и управник Интерната г. Милош Цветковић са изванредним куваром г. Ненадом Мајсторовићем који у свакој прилици брине да богослови и гости буду задовољни.

Слава Карловачке богословије завршена је по традицији свечаном Академијом коју је припремио са богословима ђакон Станко Лакетић,професор,  док је о Светом Арсенију, заштитнику Карловачке богословије садржајно и надахнуто говорио проф. Никола Ерцег.

извор сајт Епархије Сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *