ПРОСЛАВЉЕН МИТРОВДАН – ГРАДСКА СЛАВА СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ

Светом архијерејском литургијом коју је у саборном храму Светог Великомученика Димитрија служио Његово Преосвештенство Епископ канадски Господин Митрофан уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије сремске прослављена је слава Града Сремске Митровице – Митровдан. У присуству многобројних гостију и званица Владика Митрофан освештао је славски колач који је свечано преломио са градоначелником Сремске Митровице Владимиром Санадером након чега се поучном беседом обратио верном народу.

“ Свети Димитрије био је царски војник који не само што је све оставио, већ је и живот свој дао за Христа сматрајући да ништа нема вредност у односу на Христово учење и његову жртву, на вредност свега онога што је он учинио за наше спасење. Зато је Свети Димитрије постао и остао велики светитељ пред Богом, светитељ којег ми стално прослављамо. Он је рођен и живео је у другом народу али Свети Димитрије припада свима нама и Бог га је као таквог подарио целој Васељени. У једној песми  каже се да је од доласка Господа Исуса Христа смрт почела да се плаши људи а светитељи су најбољи доказ тога.  За њих су смрт, патње и страдање  били радост јер су све ово подносили из вере и љубави према Господу Исусу Христу са надом да ће добити вечни живот а све што се чини из љубави има свој вечни смисао. Ето дакле величине светих мученика…. ” нагласио је у својој беседи Епископ Митрофан.

После одслужене литургије, освећења и ломљења славског колача формирана је литија која је предвођена Епископом и свештенством, од саборног храма кренула према остацима касноантичке базилике посвећене Светом Великомученику Димитрију где је уприличен традиционални молебан великом светитељу и заштитнику сремског града на обали Саве по коме је град и добио име.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *