ПОМЕН СТРАДАЛИМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ И СВЕТА ЛИТУРГИЈА НА ДАН СВЕТЕ ПЕТКЕ ПАРАСКЕВЕ

Два дана пре празника Свете Петке Параскеве у Бешки је обележена 73. годишњица од завршетка Другог светског рата.

Поред спомен плоче у Дому културе „Бранко Радичевић“ у Бешки, где су записана имена страдалих мештана  за време Другог светског рата, одржали су помен свештеници протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј Мирослав Дамњановић и ђакон Горан Груловић. Помену су присуствовали чланови Месне заједнице из Бешке, као и представници Општине Инђија.

Протојереј-ставрофор Брацо Санчанин се обратио беседом рекавши да су жртве пале за одбрану отаџбине вредне спомена, а да суд о томе ко је ко на крају свима даје Бог. После тога је уследио културно уметнички програм, који су припремили ђаци ОШ „Браћа Груловић“ са наставницама Валентином Боћан и Невенком Вујчин. На крају се присутнима обратила председница СУБНОР – а из Инђије Драгица Ковачевић.

На Свету Петку Параскеву је била Света Литургија коју су служили протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј Мирослав Дамњановић и ђакон Горан Груловић. Поред благоверног народа на Литургији учествовала су деца веронауке и припадници богомољачког покрета, чија је Света Петка Параскева слава. После Свете Литургије су освећени славски колачи и кољиво, а затим су они који су се заветовали поделили колаче народу и деци.

Текст и фотографије послао ђакон Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *