Одржано предавање о Светој Литургији у Угриновцима

У недељу, 28. октобра 2018. године, мала парохијска заједница у Угриновцима имала је част да угости уваженог професора чувене Карловачке богословије, ђакона Станка Лакетића. На смирају дана, обасјани светлошћу кандила, срцима испуњеним пламеном вером, уз умилно појање драгог госта – оца Станка и презвитера Бојана Нинковића, и служење презвитера Александра Чавке ова заједница вечерњим богослужењем молитвено започе ишчекивано духовно вече.

Промишљање на тему: ”Живети Светом Литургијом” уводним словом отворио је отац Александар. Ова уводна реч била је карика која повезује недељно Јеванђеље о богаташу и Лазару са темом предавања.

У наставку је уследило излагање ђакона Станка. Одличан концепт и једноставан речник прилагођен слушаоцима су одлике овог предавња. Свештена улога дата човеку од његовог постанка да приноси творевину Творцу, жртвоприношење у Старом Завету, установљење Литургије, Крсна жртва Христова, основни елементи Литургије, учешће лаоса у Литургији, благодарење Богу за све, Литургија као икона Царства Божијег, живљење Светом Литургијом и после свештеног позива ”у миру изиђимо”, тј. од једне до друге Литургије – све ово је вешто обухваћено овим предавањем. О успешности излагања најбоље сведочи динамична и плодоносна дискусија која је у наставку уследила.

На самом крају, отац Бојан је заблагодарио драгом госту на предивном путовању Светом Литургијом.

Извор: сајт Епархије сремске

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *