МОЛИТВЕНИМ И ФЕСТИВАЛСКИМ ДУХОВНИМ САБРАЊЕМ ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТЕ ПЕТКЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Сада већ традиционално духовно сабрање поводом празника Преподобне мати Параскеве уприличено је у периоду од 26. до 28. октобра 2018. године у највећем сремском граду. Домаћин прославе био је саборни храм Светог Великомученика Димитрија у коме се чува велика светиња – део моштију Свете Петке.

Тим поводом најпре је је 26. октобра после празничног вечерњег богослужења пред кивотом са делом светих моштију служена Света тајна Јелеосвећења са молитвама за здравље, да би на сам дан славне светитељке протосинђел Клеопа, настојатељ манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима и професор Карловачке Богословије началствовао Светом празничном литургијом. Отац Клеопа који је више од шест година провео поред светитељкиних моштију у румунском граду Јашију указао је у својој беседи  на безграничну мајчинску љубав Свете Петке коју она пружа свима који јој се искрено моле. Присутан верни народ чинио је молитвенi поклон  моштима Свете мајке Параскеве а из храмовне певнице одзвањало је готово нестварно лепо и хармонично појање гостујућег румунског хора “Псалмодија Трансилваника”.

У храму Светог Великомученика Димитрија уједно је уприличена  и изложба посвећена фрушкогорским манастирима.

Прослава омиљене српске светитељке, заштитнице  жена, сиромашних  и болесних увеличана је организацијом Митровачког хорског фестивала који по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија већ другу годину за редом у митровачком саборном храму окупља квалитетне хорове духовне музике. Ове године фестивал је имао такмичарски карактер а на њему су учествовали  хорови “Sirmium cantorum” при Библиотеци “Глигорије Возаровић” из Сремске Митровице, женски хор “Вера, Нада, Љубав” при цркви Светог Николаја из Добановаца, црквени хор “Свети Теодор Вршачки” при Српској православној црквеној општини Вршац, црквени хор “Јоаким и Ана” при цркви Силаска Светог духа на апостоле из Обреновца, камерни хор “Псалмодија Трансилваника” при Теолошком факултету Универзитета “Бабеш Бољаји” из руминског града Клуж Напоке, дечији црквени хор Светих апостола Петра и Павла из Добоја, хор “Феникс” при центру за културу из Бора, црквени хор “Свети краљ Владислав” при храму Светог Василија Острошког из Пријепоља, градски хор “АС” из Вршца, алексиначки мешовити хор “Шуматовац” и београдски хор и ансамбл “Алилуја”. У склопу хорског фестивала одржано је и стручно предавање на тему црквеног појања.

У поподневним часовима празничног и фестивалског дана свечаност је увеличао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије који је предводио свечану литију носећи кивот са моштима Свете Петке кроз централну градску улицу до митровачког Житног трга у пратњи свештенства и многобројних грађана. У ископинама древног Сирмујума окончано је фестивалско такмичење проглашењем најуспешнијих хорова. Прво место припало је гостима и извођачима из румунског хора “Псалмодија Трансилваника” који су том приликом извели две композије. У завршници пригодног уметничког програма сви присутни хорови – више од 250 учесника, извели су заједничку нумеру.

Домаћин овог духовног скупа протојереј ставрофор Гвозден Арамбашић, старешина саборног храма у Сремској Митровици захвалио се у својој беседи свим учесницима фестивала и ове празничне радости честитајући у име свештенства и верног народа Епископу сремском Господину Василију четрдесет година његове владичанске службе уз захвалност за све што је урадио за духовни успон и обнову ове епархије. Честитке владики Василију упутио је у свом обраћању и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер.

Одговарајући на честитке и лепе жеље у својој пастирској богонадахнутој беседи Епископ сремски подсетио је на допринос сирмијумских мученика победи хришћанства и чињеницу да је ова епархија преживљавала тешка историјска времена. Потребу за  обновом унутрашњег духовног живота православних хришћана Епископ је, по сопственом казивању сматрао својим великим и превасходним задатком. Владика Василије посебно се обратио младим генерацијама упућујући им очинске духовне  савете о значају и чистоти брака и породице, апелујући на потребу да се према овим истински божанским институцијама односе са великом дозом љубави и одговорности имајући свест да њихова младост “нема  и не може  имати цену”. Поред Епископа сремског гост митровачке манифестације био је и Епископ канадски господин Митрофан.

     Дани празновања и музичког фестивала окончани су недељном Светом литургијом 28. октобра 2018. године.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *