У славу Свете Петке Духовна академија у Сурчину

Уочи празниковања Божје угоднице Преподобне мати Параскеве која је и заштитница храма у Сурчину, ученици две основне школе „22 октобар“ и „Вук Караџић“, припремили су кратак програм у слалву и част ове молитвенице.

После вечерње службе коју је служио протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски и помазивања освећеним уљем ученици су у цркви извели програм којеи су припремили са учитељицом Сузаном Анђеловском и вероучитељицом Николином Маркош. Водитељ програма је била Милица Прибић.

О животу светитељке говорила је Теодора Цветковић, док су молитве светитељки изговарале Уна Миљевић и Анастасија Маћешић.

О молитви и испвоести пред причешће говорили су ученици другог и четвртог разреда Тамара Јанковић, Ања Милутиновић, Анђела Тешић, Теа Мандарић,, Хана Станковић, Маја пријовић, Лука радивојеивћ и Вељко Плазачић.

Шта је Црква и колико нам она значи казивали су Јован Мрвић, Анастасија Солдатовић, Ксенија Стојковић и Марко Аћимовић, док су песме о икони, Часном Крсту, Светом Писму, звону и олтару рецитовали Драгана Јовановић, Нина Басара, Огњен Тукара и Матија Стојадиновић.

„У срцу хришћанског живота анлази се љубав. Господ нам је рекао да на двема заповестима почивају сви закони. То је закон љубави према богу и љубави према човеку. Да бисмо их испунили, мормао стећи оне врлине које човека воде ка љубави, а једна од тих важнихв рлина је смирење,“ читала је Милица Прибић, док су Урош Босанац, Страхиња Јокић, Војин Смоновић, Стефан Шаповић и Јован Вуковљак , казивали о смирењу.

Веома надахнуто, песме Богородице дјево и Деца неба, певао је Јован Јовановић док је његов друг Вукашин Војиновић говорио Символ вере.

Има и других тема које су нешле своје место у овом кратком празничном исказу: како се облачимо кад идемо у цркву (Хелена Јанковић и Огњен Чакаревић); племенитост и понос (Петра Опачић и Викторија Павловић); монашки живот ( Тијана Цветковић).

Песмом Шта је оно  коју је рецитовао Душан Војиновић завршено је духовно вече у славу Свете Петке.

У Светосавској сали парохијског дома приређено је послужење за учеснике програма, а  потом су анстављене припреме за сутрашњу храмовну славу.

Програму је поред старешине цркве оца Слободана Радојчића присуствовао јереј Страхиња Голијан и Слободан Чавка.

Извор: сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *