Молитвено сећање на Епископа жичког Хризостома

img_2191_medium

img_2248_medium

img_2256_medium

img_2257_mediumНа дан Преподобног Саве Освећеног и Светог Нектарија Битољског навршава се две године од упокојења у Господу Епископа жичког Хризостома (Столића).

Тим поводом у манастиру Рујан код Ужица, где је владика Хризостом по својој жељи сахрањен, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, духовно чадо владике Хризостома, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије жичке. После Литургије у манастирској цркви Светог великомученика Георгија служен је парастос епископу Хризостому, а затим и помен на његовом гробу.

Епископ Хризостом (Столић) је рођен у Руми 1939. године. У свом родном месту завршио је основну и средњу школу, након чега одлази у манастир Дечане, где га је у чин јерођакона и јеромонаха рукоположио тадашњи епископ рашко-призренски, а потоњи патријарх српски Павле (Стојчевић). Убрзо након тога одлази у Америку где је, у руском манастиру Свете Тројице у Џорданвилу, студирао теологију. Једно време служио је као помоћни парох у Саборној цркви Светог Васкрсења Христовог у Чикагу и као парохијски свештеник у српској цркви Светог великомученика Георгија у источном Чикагу. Након тога одлази на Свету Гору у манастир Хиландар у коме је провео пуних 20 година. У Хиландару је вршио дужност библиотекара где се неуморно интелектуално усавршавао. Плод његовог рада у библиотеци је била књига Светачник у два тома, коју је написао и објавио на српском језику, а приредио је и Литургију Светог апостола Јакова у преводу на српски језик.

Цариградски патријарх Димитрије рукоположио га је у чин архимандрита, а као запажен монах био је старешина (протос) целе Свете Горе. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је, у Београду, маја 1988. године изабрао архимандрита Хризостома за Епископа западноамеричког. Епископ Хризостом је управљао том епархијом све до 1992. године, када је изабран за Епископа банатског. У Епархији банатској, поред обнове епископског двора, више храмова и црквених здања, у непосредној близини Вршца подигао је и манастир Средиште.

За Епископа жичког владика Хризостом је изабран 2003. године. Одмах по доласку у Епархију жичку почео је неуморно да ради на обнови и изградњи цркава и манастира. Владика Хризостом је обновио предратни часопис „Жички благовесник“ и покренуо издаваштво, објављујући издања литургијске, богословске и историјске садржине. Дуго година био је уредник Календара Цркве, гласила Светог Архијерејског Синода. Био је члан Комисије Светог Архијерејског Синода за припрему издања Служебника, Србљака, и других богослужбених књига. Као приређивач објавио је на српском језику Свето Јеванђеље, Апостол, Архијерејски чиновник и дванаест томова Минеја.

Сазнавши за рушевине манастира Рујан у Врутцима, где се налазила штампарија у 16. веку, донео је одлуку да се тај манастир обнови и сазида по могућству у непосредној близини. Тиме је иницирао подизање јединог манастира у близини Ужица, а својом жељом да се у том манастиру сахрани после своје смрти, постао је први архијереј који је сахрањен у близини овога града.

Након краће болести упокојио се у раним јутарњим часовима 18. децембра 2012. године, а по својој жељи сахрањен је у манастиру Рујан у Врутцима, чију је обнову сам покренуо, свесрдно помагао и будно надгледао. Нека је вечан спомен блаженопочившем епископу Хризостому!

ипођакон Немања Спаловић
Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *