Бисери духовности Фрушке горе на РТВ1

У великом салону Патријаршијског двора у Сремским Карловцима, уз благослов Његовог преосвештенства Епископа Сремског Господина Василија, представљен је серијал Бисери духовности Фрушке горе, чија ће прва епизода премијерно бити емитована у недељу, 28. октобра у 18 часова на Првом програму РТВ Војводина.

Ради се о својеврсном телевизијском путопису човека намерника, чију улогу тумачи сценариста серијала и знаменити српски песник Перо Зубац, који на забаван и едукативан начин, говори о важности и драгоцености фрушкогорских манастира за веру, историју и културу нашег народа.

“Испунила ми се жеља да после дуге паузе урадим серију са сјајном екипом и видео сам оно што би се морало видети, ако се има жеља да се живи у Србији и Војводини. Истовремено, рад на овом серијалу ми је вратио неку снагу, као што само места духовности могу”, каже Зубац.

Са своје стране, мр Данило Вуксановић, кустос Галерије Матице српске, учествовао је у својству стручног консултатна у свих 19 епизода у којима је представљено 19 фрушкогорских манастира, од Крушедола до Привине главе. Вуксановић говори о архитектури и сликарству и наглашава да је пројекат изведен под патронатом и уз благослов Српске Православне цркве.

“Прва епизода серије је представљање манастира Ваведења Пресвете Богородице, најмлађег међу Фуршкогорским манастирима и Цркве Светог Николаја у Сремским Карловцима. Драго ми је да смо овом серијом наставили да радимо на трагу наших чувених претходника, историчара уметности, Дејана Медаковића, Динка Давидова, Бранке Кулић, и других”, истиче Вуксановић.

Његово Преосвештенство Епископ Сремски господин Василије, нагласио је да је серијал о Фрушкогорским манастирима огроман допринос култури српског народа.

“Драгоцено је да се на овај начин репрезентује благо српског народа. Хвала екипи песника, познатих културних радника, који дају значајан допринос култури и историји нашег народа. Наши манастири су огроман капитал верског и културног наслеђа, које будуће генерације треба да очувају”, истакао је он.

Аутор серијала Бисери духовности Фрушке горе је Power Media Production, а читав пројекат подржала је Покрајинска влада, Галерија Матице српске и РТВ Војводина. Сценариста је Перо Зубац, стручни консултант, мр Данило Вуксановић, а поред њих, глумац Милан Вранешевић казује песме посвећене манастирима, док је кантаутор Милош Зубац звучно дочарао лепоту фрушкогорског неимарства. Аутор музике је наш познати композитор, професор, мр Мирослав Штаткић, костимограф, Татјана Кораћ, редитељ, Душица Радонић и продуцент Надица Бајин.

Прва епизода серијала биће емитована у недељу, 28. октобра у 18 часова на Првом програму РТВ Војводине.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *