Патријарх Иринеј: Чувајмо веру и живимо у љубави

Предстојатељ Српске Православне Цркве сународницима у Африци поручио: -Ваша Црква брине и мисли о вама. Сачувајте најважније – веру православну. Оставимо неке ствари које су међу нама присутне, а усадимо оно што је вечно и непролазно – дар и благослов Божји да живимо у љубави, у сродству духовном.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 24. октобра 2018. године храм Светог апостола Томе и Црквено-школску општину Светог Саве у Јоханесбургу. Патријарха и његову часну пратњу, коју чине Епископ шумадијски г. Јован, протојереј-ставрофор Драги Вешковац, јеромонах др Амвросије Весић и ипођакон Владимир Јелић, дочекали су Архиепископ Јоханесбурга и Преторије г. Дамаскин и свештеници Српке Цркве и других помесних Православних Цркава, као и Срби који живе у највећем граду Јужне Африке окупљени око своје цркве Светог Томе изграђене 1978. године.

Патријарх Иринеј је истакао: -Благодарим Господу на прилици да посетим ову дивну далеку земљу и све наше људе који су овде засновали своја домаћинства и остали верни својој Цркви која је Мајка свих нас. Сачувајте оно најважније – веру своју православну за коју су наши преци животе своје дали.

-Српска Црква брине о својој пастви. Тамо где је духовно стадо, ту мора бити и духовни пастир да води и руководи својим стадом. То је заповест јеванђелска, Христова и апостолска. Иако смо силом прилика или неприлика расејани широм света, морамо да знамо ком народу припадамо и да негујемо оно што смо од својих предака примили, а најважнија је вера православна која је у прошлости била итекако присутна на овим просторима, рекао је Свјатјејши Патријарх и подсетио:

-Без обзира ком народу припадамо, сви смо народ Божји, носимо икону Божју у себи, у Христу Исусу сви смо једно и позвани смо да поштујемо Оца свога и ближње као браћу своју. Драго ми је што ћу бити у прилици да посетим многа места ове земље, да се зближимо и да заједнички оставимо неке ствари које су међу нама присутне, а да усадимо оно што је вечно и непролазно, оно што је дар и благослов Божји – да живимо у љубави, у сродству духовном, поручио је Патријарх.

Извор: Радио Слово љубве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *