КЊИГА “СА ТИБЕТА НА СВЕТУ ГОРУ СТАРЦУ ПАЈСИЈУ” ПРЕДСТАВЉЕНА МИТРОВЧКОЈ ПУБЛИЦИ

Сведочанство о истинитости и духовној снази православне вере – књига грчког аутора Јаниса Коцабасиса “ Са Тибета на Свету Гору старцу Пајсију” представљена је митровачкој публици на духовној вечери у великој сали Српског дома у уторак 23. октобра 2018. године. Књигу је поред аутора представио и хиландарски монах отац Макарије. Домаћин овог духовног сабрања била је сремскомитровачка црквена православна општина у чије име су присутне поздравили протонамесник Андрија Авакумовић и протојереј ставрофор Гвозден Арамбашић.

Трагајући за духовном истином и проучавајући различите религије и филозофије, пре више од четири деценије Јанис Коцабасис нашао се на Светој Гори где је упознао многе подвижнике и светогорске старце међу којима је и преподобни старац Пајсије.

Фебруара 1976. године аутор ове књиге упознао се са причом о дечаку Јоргакису који је као дете одведен на Тибет где је добар део своје младости провео прихватајући будистички начин живота али и мноштво натприродних моћи за које ће касније схватити да потичу од нечастивих демонских сила. Неке од тих моћи биле су познавање свих језика, борилачких вештина, разних филозофија и могућност натприродних путовања. Када се по окончању источњачког образовања и васпитања отиснуо у свет путовао је најпре у Америку а потом и у Шведску у посету родитељима где посредством једног свештеника први пут долази у додир са православним вероисповедањем. Потом обилази и Јерусалим да би по ступању на Свету Гору био упућен на духовно старање старцу Пајсију у његовој келији недалеко од манастира Ставроникита.

Захваљујући молитвама и поукама старца Пасија Јоргакис креће на пут преображавања своје унутрашњости али на том путу трпи страшна искушења нечастивих сила које су га претходно освојиле. Те силе покушале су да узнемире и светог старца. Јанис Коцабасис детаљно описује ова страшна искушења пројављујући стварну снагу православне молитве и вере у Свету Тројицу, Пресвету Богородицу и светитеље. После претрпљених демонских искушења и привременог повратка на Тибет Јоргакис спознаје и усваја коначну духовну истину и  враћа се својим православним коренима. Данас је он православни свештеник у Америци и даље је у контакту са Јанисом Коцабасисом.

Закључујући своје излагање аутор књиге изнео је уверење да “људима који живе строгим православним животом, кају се, исповедају, посте и редовно причешћују нечастиве силе не могу да науде”.

Отац Макарије са Хиландара разговарао је са присутнима о питањима из духовног живота говорећи о човековом схватању и прихватању божје љубави као једином извору истинског давања и прилици да се људи очисте, обоже  и заштите, нарочито у данашње време многобројних изазова и духовних лутања.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *