ПЕТИ ДАНИ ДАНИЦЕ ЈОВАНОВИЋ

У среду, 17. октобра, са свечаном академијом и концертом певачке дружине Светлане Спајић у Културном центру Инђије су се завршили пети Дани Данице Јовановић.

После Литије која је била 11. септембра, наредног дана, 12.септембра, приказан је документарни филм о Арчибалду Рајсу у режији редитеља Горана Вукчевића, у Плавој сали Дома културе у Бешки. Затим је била свечана академија и додела награда деци у Плавој сали Дома културе „Бранко Радичевић“ у Бешки за радове приложене на ликовно-литерарном конкурсу 29. септембра, а деца су имала могућност да се фијакером провозају по Бешки. Пре тога су гости упознати са Меморијалном собом Данице Јовановић и са храмом Ваведења Пресвете Богородице у Бешки, где их је дочекао старешина храма протојереј-ставрофор Брацо Санчанин. На академији је певао хор ОШ „Браћа Груловић“, а домаћини су били чланови Друштва српско-грчког пријатељства Бешка.

Дана, 6. октобра, је била промоција књиге „Мале приче Великог рата“ господина Милана Богојевића, који је у живом разговору са публиком и својим сарадницима на трибини покушао да објасни зашто је та књига значајна и важна за нас, и такође нам је успешно приближио личности из Великог рата које су биле заборављене.

У среду, 17. октобра, је концертом Светлане Спајић и њене Пјевачке дружинекао и ретроспективом најбољих дечијих радова од 2014. године до данас са ликовно-литерарног конкурса посвећеног Даници Јовановић који траје већ пету годину увенчан јубилеј стогодишњице победе у Великом рату и 25-годишњица постојања Друштва српско-грчког пријатељства у Бешки. Академију је водила Ивана Груловић, а професор српског језика и књижевности Александар Мијалковић је изрекао своју песму посвећену Даници Јовановић. Присутнима се обратио и председник Скупштине општине Инђија и председник Клуба за негу науке и културе Милутин Миланковић господин  Милан Предојевић са жељом да Даницу Јовановић никада не заборавимо и да о њој још више причамо.

 

Tекст и фотографије: ђакон Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *