Прослављена слава архијерејског намесништва шидског

Сећајући се блажене успомене и дивног примера богољубља дивнога међу светима деспота Стефана и Јелене Штиљановић, свештенство архијерејског намесништва шидског прославило је своју крсну славу.

У среду 17. октобра 2018.године у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Адашевцима, Његово Преосвештенство Еписком сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију. Заједници тела Христовог саслуживали су протојереј-ставрофор Ђорђе Воларевић, парох у пензији, протојереј-ставрофор Пантелија Павловић, парох у пензији, протојереј-ставрофор Зоран Симић, парох у пензији, протојереј Војин Арсеновић, парох у пензији, протојереј Дарко Дангузов, парох бачиначки и гибарачки и јереј Бојан Мијановић, парох пећиначки. Милошћу Божијом на овој Светој Литургији Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије рукоположио је два клирика епархије сремске ђакона Горана Душанића у чин свештеника, а теолога Лазара Павића у чин ђакона. Новорукоположеном свештенику Горану  Епископ сремски Василије поверио је стадо у Жарковцу, а ђакона Лазара поставио на парохије у Моровићу и Вишњићеву где врши дужност катихете. Овој Литургијској радости значајно су допринели и они најмлађи, ученици веронауке, предвођени својим вероучитељем Ненадом Србљанином. Они су заједничким гласом читали Симбол вере, певали причасну химну и  тако славили име Божије. После Светог Причешћа Епископ се обратио сабраном народу и бираним речима их подсетио на славне узоре наше прошлости и позвао их да следе пример Светог живота деспота Стефана и Јелене Штиљановић. Кроз пример светих супружника он је рекао и благочестивом народу да свако од нас помогне као што је кнез Стефан помагао  своме народу.

После Свете архијерејске Литургије, старањем домаћина јереја Маринка Стикића била је уприличена трпеза љубави за сво свештенство и сав верни народ.

јереј Гостимир Душанић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *