Патријарх српски Иринеј стигао у Ковентри

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј стигао је 6. октобра 2018. године у поподнвеним часовима у Ковентри, један од историјских и културних центара Велике Британије, где га је дочекао преузвишени Бискуп Ковентрија г. Кристофер Коксворт.

У пратњи Његове Светости Патријарха г. Иринеја су Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Преосвећена господа Епископи британско-скандинавски Доситеј, аустријско-швајцарски Андреј и нишки Арсеније, свештеник Ненад Поповић из Бирмингамске Лазарице, протођакон Дамјан Божић и г. Владимир Јелић.

Патријарх Иринеј је, подсећамо, у посету Епархији британско-скандинавској дошао поводом 70-годишњице оснивања Црквене општине Бирмингам и 50-годишњце освећења цркве Светог кнеза Лазара у Бирмингаму у којој ће 7. октобра 2018. године Патријарх са епископима из више православних Цркава служити свету архијерејску Литургију.

Град Ковентри је тешко бомбардован 14. новембра 1940. године. Немачка авијација је уништила центар града и историјску градску катедралу Светог Михаила из 14. века. Од оригиналне катедрале данас су остали спољни зидови и торањ. Нова катедрала је подигнута 1962. године поред старе која је сачувана као опомена будућим генерацијама. И у овом стању, она делује импозантно и више од седам деценија сведочи о страдању, али и о васкрсењу. Град Ковентри је побратим са градом Београдом, управо због страдања у Другом Светском рату.

Извор: Радио Слово љубве

Патријарх српски Иринеј стигао у Ковентри
Патријарх српски Иринеј стигао у Ковентри
Патријарх српски Иринеј стигао у Ковентри
Патријарх српски Иринеј стигао у Ковентри

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *