Осам година од устоличења Патријарха Иринеја у Пећи

Јуче, 3. октобра, навршило се осам година од устоличења Његове Светости Патријарха српског Иринеја у Пећкој Патријаршији, историјском седишту поглавара Српске Православне Цркве.

Патријарх Иринеј је 2010. изабран на Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве, одржаном 22. јануара у Патријаршији Српској у Београду. Устоличен је на Светој Литургији 23. јануара 2010. у београдској Саборној цркви, а 3. октобра те године је устоличен у ставропигијалној Лаври Патријараха српских у Пећи где је тога дана началствовао Светом Архијерејском Литургијом уз саслужење великодостојника свих Православних Цркава и уз присуство тадашњег државног врха Републике Србије, престолонаследника Александра Карађорђевића и представника дипломатског кора, као и небројено много верника из свих крајева.

У току Службе Божије почивши Митрополит загребачко-љубљански Јован (Павловић), затим Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, увели су Патријарха Иринеја у трон Патријараха српских уз клицање речи “Достојан!” (“Аксиос!”). На крају свечаног чина Патријарх Иринеј је произнео пригодну беседу.

Извор: Радио Слово љубве

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *