200 година цркве Свете Петке у Шидским Бановцима

Светом архијерејском Литургијом коју је служио Епископ сремски Василије те кратким културним програмом Бановчани су обележили 200 година постојања своје православне цркве.

Постојала је у Шидским Бановцима дрвена црква и много раније, али храм Свете Петке завршен је 1818. године о чему сведочи и запис изнад северних врата цркве па ја ово била прилика да се у овој години обележи значајан јубилеј. Првобитна идеја је била да се годишњица обележи на дан храмовне славе 27. октобра, међутим због немогућности доласка сремског епископа на тај дан одлучено је да прослава буде одржана 22. септембра на празник Светих Јоакима и Ане.

Парохија Шидски Бановци, заједно са парохијама Товарник и Илок, једине су црквене општине Сремске епархије са седиштем у Сремским Карловцима, а које се територијално налазе у Хрватској.

„Увек радо долазим овде јер ово је диван народ и требамо очувати наше светиње које се налазе на овим просторима. И данас је било прекрасно и лепо славље. У темељима ове цркве је назначење духовног препорода овога народа, чувања своје културе, вере, традиције и обичаја. Ови мештани то сведоче до дана данашњег, а ми смо учесници овог великог славља са њима. На овим просторима се много тога издешавало током историје, а ми желимо да Бог да мира, слоге и љубави у читавом свету па и овде међу нама. Желим свим народима овде да поштују Господа, воле своје парче земље које им је Бог доделио, а оставили њихови дедови и прадедови – рекао нам је Преосвећени владика Василије након литургије коју је служио уз саслужење свештенства Епархије сремске.

Долазак владике  сремског Василија и прослава јубилеја велики су догађаји у овом селу у којем се не дешава пуно тога и које броји једва тристотинак становника.

– Ово пуно значи за наше село и овакво једно молитвено окупљање је нашем народу од великог значаја, да се окупимо око наше Свете Цркве и да се сетимо људи који су градили овај храм. Ова прослава је иницијална каписла за обнављање ове наше цркве. Ми смо већ изнутра санирали влагу и омалтерисали зидове, а сада нам следи обијање цркве споља да та влага изађе. У плану нам је и сређивање порте која сада изгледа као нека развалина па се надамо да ће ускоро и храм и његова околина засијати неким новим сјајем – говори нам свештеник Никола Гвозденовић којег је владика Василије управо на овој литургији унапредио у чин протонамесника.

И Преосвећени владика Василије се слаже да је овом храму потребна обнова и како нада се да ће све бити готово што пре, односно до краја следеће године.

– Надамо се да ће све бити готово следеће године у години када славимо 800 година аутокефалности српске цркве. Можда је то и знамење Божје да следеће године на славу Свете Петке осветимо живопис овог храма – истиче владика Василије.

Мештани пресрећни због прославе

Владика Василије је након торжествене Литургије и кратке проповеди доделио  архијерејске Грамате начелнику општине Нијемци г. Вјекославу Бјелајевићу и мештанину г. Раду Ралићу који је био и кум прославе.

“ За мене је то велика част, али није то само мени већ и свим нашим Бановчанима који су се укључили и помогли организацији ове прославе. Ми смо јако срећни и задовољни што смо могли дочекати и угостити све људе који су нам данас стигли у наше село,“ каже Раде Ралић који је био председник Организационог одбора прославе два века бановачке цркве.

Међу бројним бановачким гостима су били и саборска заступница Драгана Јецков која се обратила присутнима, а поред ње били су ту још и конзулица Републике Србије у Вуковару гђа Људмила Остојић, заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније г. Ђорђе Ћурчић, начелник суседне општине Негославци г. Душан Јецков, председник жупанијског Већа српске националне мањине г. Светислав Микеревић и дугогодишњи председник СДСС-а г. Војислав Станимировић.

У културно-уметничком програму наступили су КУД „Свети Сава“ из Шида, КУД „Ђоко Патковић“ из Боботе, мешовити хор Саборне цркве Свети Арсеније Сремац из Сремских Карловаца и песник Мићо Зечевић из Клисе.

Никола Милојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *