Света тајна Јелеосвећења у Старим Бановцима

„Болује ли ко мећу вама? Нека дозове презвитере црквене и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње“ (Јак 5,14).

У навечерје празника Рођења Пресвете Богородице – Мале Госпојине, дана 20. септембра 2018. године, у храму Светог Николаја у Старим Бановцима служена је Света тајна Јелеосвећења, коју су служили Архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор Миле Јокић, протојереј Миодраг Лујић, протојереј Александар Цвитановић, протонамесник Ђорђе Ковљен, јереј Слађан Видаковић и јереј Велибор Симић, уз присуство већег броја верника.

Света тајна Јелеосвећења установљена је у раној Цркви, а о њој нам говори и Свети апостол Јаков, који нас саветује да нам је потребна чврста вера: „И молитве вјере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио опростиће му се“ (Јак 5,15). И сами смо сведоци великих и чудесних исцељења која се дешавају на овој великој тајне Христове Цркве. Управо Света тајна Јелеосвећења храни душу верника. Чини нам се као да је време тада стало, богослужење се одвија у миру, сви радосно очекују да буду помазани уљем и укрепљени, спокојни и мирни. Ту радост они носе у својој души и када изађу из светог храма. У Светој тајни Јелеосвећења Бог Дух Свети, силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Она је знак бриге и очинске љубави свештеника према својим верницима. Због тога се ова света тајна све више служи, а зато нас је и отац Александар са својим сабратом Слађаном позвао да се окупимо на овој Светој тајни у њиховом светом храму, уoчи њихове сеоске славе.

По завршетку ове Свете Тајне пригодну беседу одржао је протојереј-ставрофор Миле Јокић. Прота Миле је верницима говорио о љубави Мајке над Мајкама – Пресвете Владичице Богородице. Протојереј Александар Цвитановић се захвалио присутним свештеницима који су дошли да служе Свету тајну Јелеосвећења, напомињујући да се свештенство старопазовачког намесништва радосно одазива на оваква молитвена окупљања, заједно са својим намесником протом Милетом Јокићем. Верници су потом помазани уљем. Напуштајући храм остале су нам Светописамске речи дубоко урезане у срцу. То су непролазне речи које нас уче да је болест повезана са грехом. Због тога и Господ Исус Христос увек када исцељује говори: „Иди и не греши више“. Нека би Господ молитвама Богородице помогао свима да мање грешимо, а када и погрешимо да похитамо у храм на молитву Цркве где ћемо наћи утеху, исцељење, мир и спокој.

 

Извор: сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *