Недеља у спомен бешчанским мученицима и стогодишњица победе у Великом рату

Дана, 11. септембра, на Усековање Светога Јована Крститеља окупили смо се да одамо пошту и учествујемо у Светој Литургији и Литији поводом прославе стогодишњице победе у Великом рату и сећањa на бешчанске мученике. Цела недеља од 11. септембра је била посебна, а имена мученика су:

Протојереј Светозар Дујановић – свештеник

Даница Јовановић – академска сликарка

Милан Варићак – апсолвент ветерине

Владимир Марковић – јавни бележник

Владимир Рац – ратар

Светозар Бојић – кројач.

Истог датума је био и тематски дан у ОШ „Браћа Груловић“, јер смо се потрудили да из свакога предмета наставници са децом остваре сећање на Велики рат и победу. Заједно са наставником историје Радивојем Мелентићем саставили смо кратки подсетник из свакога предмета. Ученици других разреда са учитељицама Тањом Недељковић и Биљаном Ћосовић, као и ученици четвртог разреда са учитељицом Весном Дубравац, учествовали су у ликовној радионици коју су у спомен Данице Јовановић  држале академски графичар-ликовни педагог Јелена Тишма и академски сликар Маја Вучетић са студентом ликовних уметности Љиљаном Божић. После подне је одржана литерарна радионица под вођством наставника српског и библиотекара Александра Мијалковића у Меморијалној соби Данице Јовановић.

Тога дана је била Света Литургија коју су служили: архијерејски намесник протојереј Борис Милинковић, протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј Мирослав Дамњановић, јереј Милан Главашевић и ђакон Милош Лукић. На Светој Литургији су били представници Општине Инђија професор Милан Предојевић са одборницима, председник Месне заједнице Бешка Новица Темуновић, представник Удружења Краљевина Србија Жика Татић, црквени одборници, деца веронауке других и четвртих разреда, деца КУД „Бранко Радичевић“ и благоверни народ са члановима Друштва српско-грчког пријатељства Бешка. Посебно треба истаћи труд учитељица других разреда  Тање Недељковић и Биљане Ћосовић у организацији Литије, а оне су уједно и чланице горепоменутог Друштва. После Свете Литургије је уследила Литија до споменика и Трга Данице Јовановић, где је почела приредба у организацији Друштва и ОШ „Браћа Груловић“. Програм су са вероучитељем ђаконом Гораном Груловићем припремили наставник музичке културе Валентина Боћан из ОШ „Браћа Груловић“ са хором школе, наставник музичке културе и хармонике Младен Шкорић са децом хармоникашима своје школе хармонике у Инђији и Николина Спасић. После пригодног програма уследио је свечани ручак у ресторану „Парк“ код Трга Данице Јовановић.

12. септембра у Плавој сали Дома културе „Бранко Радичевић“ је приказан филм „Чујте Срби“ о лику и делу др Арчибалда Рајса, уз присуство редитеља Горана Вукчевића. Овај филм  је потресно сведочење о човеку који нас је волео и који је своје срце завештао да се однесе на планину Кајмакчалан после његове смрти. Рајс је пореклом из Швајцарске, која је била у Великом рату неутрална. После доласка у Србију је заволео наш народ и целог себе је дао, одрекао се и положаја и свога имања због нас.  Разговор са редитељем је био душекористан и креативан, а закључак је био да се без љубави која се заснива на искреном самоодрицању не може живети. Постоји више врста жртви, једна је када из користољубља и ратне пропаганде жртвујемо друге, а сасвим друга је када се из љубави према ближњима одричемо себе као што је то урадио др Арчибалд Рајс.

15. септембра смо се сви заједно подсетили велике победе и велике жртве коју је поднео наш народ, на дан пробоја Солунског фронта. Трећина способних становника наше Србије је нестало и жртвовано у Великом рату. Понекад су нам одузимали заиста најбоље, као што се десило на почетку рата у Бешки, када су по кратком поступку ухапшени и стрељани њих шесторо. О томе треба да размислимо и да схватимо да само љубављу и самоодрицањем можемо постићи велика дела.

текст и фотографије послао ђакон отац Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *