Епископ Атанасије уручио Орден Белог анђела I степена др Милети Радојевићу

Молитвеним заступништвом Пресвете Богородице, верујући народ Штиткова, Нове Вароши, Сјенице, Ивањице, многобројни добротвори који помогоше обнову Благовештењског храма у Штиткову, сабрали су се о Великој Госпојини ове године, у овом храму да литургијски заблагодаре Богу и Мајци Божијој на небројеним доброчинствима учињеним из безобалне љубави Божије према људском роду. Предстојатељ литургијског сабрања био је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије, а молитвено учешће у Светој Литургији узели су и председник Општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић, директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама г. др Милета Радојевић са сарадницима, челни људи Хуманитарне организације “Стара Рашка” – председник г. Рајко Добросављевић, оснивач и менаџер г. Војин Вучићевић, секретар г. Чедо Вучићевић, чланови Управног одбора, као и многи други гости.

Честитајући Празник Успења Пресвете Богородице, Преосвећени је рекао да је Богородица постала и мајка свим мајкама људским, а мајка нарочито оних који данас оскудевају у доживљају те мајчинске љубави, а звучни запис ове беседе можете чути на дну странице.

Након Свете Литургије, Преосвећени се са свештеницима и верним народом упутио до оближењег споменика подигнутог у знак сећања на команданта Милешевског корпуса у Другом светском рату Вука Калаитовића Калајита, где је служен парастос свима пострадалима овога краја који у поменутом рату своје животе положише за слободу, без обзира на то на којој су се страни борили. Обраћајући се присутнима Владика је нагласио да смо се на овом месту молили и за то да Господ излечи време, да излечи све прилике и услове живота на овом простору, да не буде више злих ветрова, да више ништа не замагљује духовни вид, да имамо бистро духовно око тако да можемо увек видети у другом човеку човека, да знамо да су нам сви браћа, да не дозволимо да никакви зли ветрови поремете наша осећања, и да нас нико ни изнутра ни споља не упућује једне против других.

За показану љубав према Мајци Цркви а нарочито према храму Благовештења Пресвете Богородице у Штиткову, Епископ Атанасије је за трпезом љубави доделио високо одликовање Епархије милешевске, Орден Белог Анђела првог степена др Милети Радојевићу и г. Војину Вучићевићу, као и архијерејске грамате свима заслужнима за обнову овога храма.

У захвалном слову г. Милета Радојевић је истакао да свој живот треба да подредимо чињењу не само да задовољимо себе, него чињењу и да се одужимо нашим прецима, за оно што су нам оставили, и да заслужимо код оних који ће доћи после нас да нас поштују као што и ми поштујемо своје претке: – Показало се кроз време и историју нашег народа да све што се сагради и створи траје неко време као и човек а онда нестаје. Једино што траје у вечности је оно што посветимо нашем Творцу Господу. И ми у нашој православној вери имамо силна сведочанства у том погледу, наше велике задужбине, наш Хиландар, наши Дечани, наша Пећка Патријаршија, Архангели, Жича, Студеница, и многи манастири који ево егзистирају и одолевају свим недаћама које су се кроз векове дешавале, пуних осам векова трају и проносе славу православне вере, славу  наших отаца и праотаца, са генерације на генерацију до данашњих дана да би ево и ми данас са посебним пијететом славили ту нашу веру, захвалили се Господу за сва добра која нам је подарио, и замолили га да нам буде верни пратиоц и усмеривач на нашем будућем путу.

Обнова храма у Штиткову се наставља, неопходно је извршити рестаурацију и консервацију иконостаса, одвод атмсферских вода и уредити црквену порту.

Извор: Епархија милешевска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *