ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА МИТРОВАЧКОГ ХРАМА СВЕТОГ ПРВОМУЧЕНИКА И АРХИЂАКОНА СТЕФАНА

Окупљајући се на литургијском сабрању поводом празника Преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана у среду 15. августа 2018. године свештенство и верни народ прославили су храмовну славу најстаријег сремскомитровачког храма који носи име славног првомученика за Христову веру.

Свету литургију служили су протојереј-ставрофор Пантелија Павловић, протојереј Јован Муждека, протојереј Владимир Недељковић, протонамесник Андрија Авакумовић, протонамесник Љубомир Воларевић, јереј Петар Перенчевић и ђакон Душко Марковић. Литургијско славље настављено је троструким литијским опходом око храма уз читање молитава и одломака из Светог јеванђеља након чега су у храму у присуству кумова славе – припадника Богомољачког покрета освештани славски колачи, жито и вино.

Домаћини молитвеног славља позвали су присутне на пригодну трпезу  љубави у порти храма покрај реке Саве где је уприличен музички програм у извођењу етно групе “Српски дом”, уз учешће митровачких књижевника, представника Музеја Војводине из Новог Сада, Мачевалачког клуба “Церски јунаци” и митровачких стрелаца – “Белих орлова” који су приказали неке од витешких вештина.

Текст и фото: Дејан Мостарлић

 

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *