ИКОНА БОГОРОДИЦЕ БАЈТАЛСКЕ СТИГЛА У РУМУ

Јуче, око 18.00 часова, реплика чудотворне иконе Пресвете Богородице, познате под називом Одигитрија Бајталска, стигла је у храм Силаска Светог Духа на апостоле у Руми. Седиште ове иконе је у храму Вазнесења Господњег у Београду, а пре доласка у Руму, боравила је у храму Рођења Пресвете Богородице у Земуну.

Уз верни народ, икону су дочекали, и унели у храм, архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић, старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми јереј Душан Вишекруна и јереј Саша Милијашевић, парох у Огару. Посебну радост изазвала су деца која су, том приликом, бацала латице цвећа пред икону Богородице Бајталске у порти храма.

Одмах по уласку у храм, одслужен је акатист пред чудотворном иконом Пресвете Богородице. По завршетку акатиста, верни народ је с великим поштовањем целивао икону, а затим био помазан освећеним уљем.

Икона Одигитрије Бајталске боравиће у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми и наредних дана, а свештенство храма, поред редовног дневног круга богослужења, служиће Свету Литургију свакодневно, док је икона у храму.

Осим тога, старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле јереј Душан Вишекруна нагласио је за наш радио да ће се румско свештенство потрудити да изађе у сусрет сваком вернику који осети потребу да стане пред чудотворну икону и да му се, том приликом, прочитају молитве.

С историјатом чудотворне иконе Богородице Бајталске можете се упознати на следећем линку: http://radiossr.net/radiossr/?p=23738, док емисију Заједничарење, у којој отац Душан говори о њој, можете послушати на линку поред: http://radiossr.net/radiossr/?p=23750

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *