Девети “Церски марш” – на Преображење

У организацији Удружења грађана “Церски марш”, на Преображење у недељу 19. августа ове године, биће одржана девета по реду истоимена манифестација, посвећена нашим славним прецима. Oвo, више од 35 километара дугачко пешачење, представља ходочашће у част наших предака, див-јунака са Цера, Колубаре, Кајмакчалана и других бојишта. Тим поводом разговарали смо са г. Миланом Чучковићем из Удружења “Србски светионик”, које последње четири године помаже у организацији овог лепог догађаја. А пре него што чујете разговор (при дну странице), прочитајте у наставку и неколико информација о “Церском маршу”.

“Церски марш” у облику у ком постоји данас, започео је свој „живот“ 2010. године. Почасни председник УГ „Церски марш“ Љубиша Ивановић, дошао је почетком лета те 2010. године, на идеју о организацији Церског марша. Средином јула исте године председник удружења Божидар Катић упутио је позив за састанак свим патриотским организацијама са територије Шапца, и сазвао први састанак Организационог одбора. Позиву су се одазвали Нова Србија, Равногорски покрет, Двери и СНП 1389, чији су представници формирали Организациони одбор “Церског марша” који је те, прве године, у року од само пар недеља, успео да организује марш. На Преображење, те 2010. године из Саборне цркве Св. Апостола Петра и Павла у Шапцу пут Цера кренуло је нешто више од 50 родољуба, а колона је на Текеришу бројала дупло већи број људи.

“Церски марш” је невладино, непрофитно и нестраначко удружење. Група родољуба која је одлучила да нешто промени, да покаже шта мисли и осећа и омогући онима који мисле, што је још важније, осећају као ми, да та своја настојања и веру покажу на једном поклоничком путовању, ходочашћу у славу наших великих предака, јунака са Цера, каже се на интернет-страници овог Удружења на адреси http://cerskimars.org.rs.

Звучни запис дела разговора са г. Чучковићем чујте у наставку:

Извор: Радио “Слово љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *