У ЈАГОДЊАКУ СЛУЖЕН ПОЛУГОДИШЊИ ПАРАСТОС СТАРЦУ НЕКТАРИЈУ ВИТАЛИСУ

Многобројни верни народ сабрао се у недељу 5. августа 2018. године у православном храму Светог оца Николаја у месту Јагодњак (Република Хрватска) где је након Свете литургије служен полугодишњи парастос Архимандриту старцу Нектарију (Виталису), знаменитом грчком духовнику и молитвенику који се упокојио 8. фебруара 2018. године. Старац Некатије подигао је у Камаризи недалеко од Атине храм посвећен Светом Нектарију Егинском – свом духовном заштитнику и у целој васељени знаменитом  исцелитељу од рака и других најтежих болести, који је посетио и исцелио самог старца духовно га водећи и крепећи у овом свету. Узвишени чин Свете евхаристије и парастоса који је био посвећен и молитвеном сећању на све невино страдале жртве служили су протојереј-ставрофор Слободан Мајкић, парох јагодњачки  и пензионисани протојереј – ставрофор Владо Кљајић из Белог Манастира.

У својим беседама они су подсетили на духовну снагу и исцелитељску моћ  искрене молитве Богу и светима, односно чврсте вере на више места описане у Јеванђељу – вере коју су до наших времена пројавила и светила православне цркве Свети Нектарије Егински и његов имењак и духовно чедо старац Нектарије. Протојереј Слободан Мајкић није скривао своју духовну и емотивну радост  чињеницом да је био удостојен личног познанства са старцем Нектаријем од кога  је примао многобројне душекорисне савете, поклоне али и благослов да у Јагодњаку у порти древне сеоске цркве Светог Николе подигне храм посвећен светом Нектарију Егинском –“земаљском анђелу и небеском човеку”. Уз благослов блаженопочившег Епископа осечко-пољског и барањског Господина Лукијана градња храма отпочела је 2016. године да би у априлу 2017. године Епископ сремски Господин Василије освештао темеље ове светиње – прелепог храма чија би изградња уз Божију помоћ, молитве светих  и учешће благочествог народа и свих који могу да помогну, у догледно време  могла бити приведена  крају.

Молитвама Светом Нектарију Егинском и старцу Нектарију приступа велики број људи, чак и припадника других вера који се скрушено моле и изражавају захвалност пред великим светињама дарованим од стране старца Нектарија приликом многобројних посета оца Слободана и верног народа Егини и Камаризи. Оне су поред постојећих светих икона Пресвете Богородице и Светог Николаја изложене у сеоском храму подигнутом 1725. године. Старац Нектарије даровао је проти Слободану икону Светог Нектарија Чудотворца,  епитрахиљ и напрсни крст. У кивоту се налази део чудотворних моштију Светог Нектарија Егинског, књига о његовим чудима и део монашке схиме старца Некртарија (Виталиса) који је благословећи ове дарове рекао да ће “онима који се крај њих буду молили Свети Нектарије и он услишити молитве”.

Трудећи се у богоугодном послу изградње храма протојереј-ставрофор Слободан Мајкић годинама уназад сваке суботе служи акатист Светом Нектарију као и редовне парастосе за душу Архимандрита Нектарија – осведоченог пријатеља који је српске поклонике увек са истинском радошћу и љубављу дочекивао. Отац Слободан и многи поклоници сведоци су многобројних чудеса што је несумњиво разлог да ова светиња у последње време привлачи све већи број поклоника са најразличитијих страна.

По речима и молби проте Слободана уколико сте у прилици да упутите добровољни прилог за изградњу цркве Светог Нектарија у Јагодњаку можете се обратити протојереју-ставрофору Слободану Мајкићу  на телефон 00385 98 589 627, или на мејл  slobodan.majkic@gmail.com.

За текст и фотографије захваљујемо се нашем сараднику из Ср. Митровице г. Дејану Мостарлићу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *