Прослава Светих новомученика пребиловачких

Торжестеним богослужењима и културно-спортским сабрањима у Пребиловцима прославњен празник Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких

Прослава Светих новомученика пребиловачких започела је вечерњим богослужењем са петохлебницом у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима, после чега је у амфитеатру испред храма одржано поетско вече са промоцијом књиге проф. Рада Р. Лаловића „Пред сјенима српских мученика“.

Збирка је представљена као зачетник новог књижевног правца – поезије страдања. Посебну част присутнима учинило је гостовање награђиване књижевнице Даре Секулић. Новинарка и песникиња, чије порекло води из Пребиловаца, Сања Драгићевић Бабић својом песмом дочарала је дух страдања и поновног Васкрсења Пребиловаца и Пребиловчана. У музичком делу наступили су чланови етно групе Свети Евстатије из Берана.

На празник Светих новомученика пребиловачких, 6. августа 2018. године, свету архијереску Литургију служио је умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије, уз саслужење свештенства домаће епархије и гостију из Београда и Амстердама. Литургији су присуствовали српски члан Председништва БиХ г. Младен Иванић и конзул Републике Србије у Мостару гђа Марија Бакоч. Након литије и славског обреда кумови славе братство Драгићевића поздравили су присутне и припремили славски ручак у сеоском дому Свети краљ Милутин.

Повезана вест:

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *