Обележена Слава 204. ваздухопловне бригаде у Батајници

Ове године навршава се тачно пет година од повратка свештеничке службе у српску војску. Био је то разлог да се на Војном аеродрому у Батајници још свечаније прослави празник Светог пророка Илије, дан рода авијације и крсна слава 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије. На челу ове војне јединице, ових првих пет година, духовну смотру врши и наоружава вером и молитвом српске ваздухопловце капетан, презвитер Предраг Докић.

Свечана прослава започела је Светом Литургијом у параклису Светог пророка Илије коју су служили војни свештеници: јереј Александар Затезало, капетан у Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, јереј Ђорђе Стојисављевић, капетан 1. бригаде копнене војске и поручник јереј Горан Сандић из специјалне бригаде у Панчеву.

На Литургији је појао Црквени хор из Батајнице, а присутни су се могли поучити беседом јереја Александра Затезала о строгој ревности пророка Илије и снази благослова који људске недостатке допуњује.

Домаћин овогодишњег славља и кум који је принео славски колач у име свих је комадант ове бригаде, пуковник Жељко Билић. У овој литургијској заједници славски колач је принео и потпуковник Зоран Петровић коме је Свети Илија породична слава. Уследила је свечана војна прослава са дефилеом којој су присуствовали министар одбране Александар Вулин, архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор Миле Јокић и протојереј-ставрофор Бранислав Чортановачки из Дортмунда.

Војни свештеник јереј Предраг Докић је својим ваздухопловцима  честитао славу,  пожелевши  им  помоћ  и  заштиту Светог пророка Илије и да, поучавајући се његовим речима, увек  буду  благословени.

Кумство за наредну годину примио је заменик комаданта, пуковник Саша Мијаиловић.

Текст и фотографије: Слободан Грујић, вероучитељ војачки

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *