Епископ сремски Василије одржао помен страдалима у „Олуји“ приликом обележавања славе храма на Банстолу

Дана 4. августа 2018. године, на празник свете Марије Магдалине – Благе Марије, храм у изградњи на Банстолу, посвећен сећању на прогон и масовно истребљење наших сународника на простору Книнске крајине, прославио је храмовну славу, а уједно је обележена и годишњица страдања Срба у операцији „Олуја“.

Том приликом, Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије уз саслужење више свештенослужитеља и окупљеног народа.

Након Свете Литургије одржан је помен жртвама „Олује“, у којој је прогнано око 250.000 људи српске националности, око 2.500 их је побијено, а готово исто толико се води као нестало.

Операција „Олуја“ започета је 4. августа 1995. године, управо на празник Благе Марије, због чега је Епископ сремски благословио да се храм на Банстолу посвети баш овој светитељки у знак сећања на српске жртве и све што се тада догодило.

Да све прође у најбољем реду побринуо се домаћин сабрања и старешина храма Свете Марије Магдалине на Банстолу јереј Синиша Хрвачевић.

У наставку послушајте беседу Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија са Свете Литургије, као и обрађање присутном народу након парастоса.

Фотографије: доставио јереј Синиша Хрвачевић.

Звучни запис: архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *