Бечмен прославио Огњену Марију

Торжественом Литургијом у цркви Светог Саве у Бечмену, ово сремско село прославило је 30. јула 2018. славу и заштитницу места, Свету великомученицу Марину, познату у народу као Огњену Марију.

Светом Литургијом је началствовао протојереј Мирослав Вујић а саслуживали су: јереји Јулијан Тодоровић парох добановачки, Слободан Чавка парох сурчински и Гостимир Душанић парох шидски, ђакон Милош Лукић.

Апостол је данас читао г. Димитрије Милановић, вероучитељ у Новој Пазови.
Исповедник је био парох јаковачки, јереј Перица Влаиновић.
Певницом је руководио протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић старешина бољевачког храма Свете Петке, уз сабрата из Прогара, оца Бранислава Јовановића (старешине храма Светог архангела Гаврила), и богослове нашег факултета.
Хор „Стефан Дечански“ из јаковачке Вазнесењске цркве својим милозвучним гласовима узвеличао је данашње прослављање Божје угоднице Марине.
Празничну беседу произнео је отац Слободан Чавка. који је подсетио на речи Светог владике Николаја Охридског и Жичког, да како се сваки родитељ радује да се његово дете поштује, тако се и Бог радује када се прослављају Његови угодници и молитвеници пред лицем Његовим. Тако се Господ са свима нама радује данашњем прослављању Свете великомученице Марине, данас када се сећамо њеног страдања, али и њене чврсте вере којом је успела да поднесе страшна страдања.
Отац Слободан Чавка је рекао да свакоме од нас данас недостаје вере, да у нама преовладава страх уместо вере и љубави, и да наша мисао управљена ка Христу мора бити прожета нашим добрим делима.
„Наша вера мора бити утемељена на Васкрсењу Христовом, иначе ће бити узалудна, по речима Апостола Павла…“ додао је отац Слободан у својој беседи прожетој примерима из свештеничке праксе.
После свете Литургије отац Мирослав је преломио славски колач и прелио жито вином, док је отац Гостимир преломио колач данашњим свечарима.
Кумови овогодишње славе су Владимир Николић, Милош Топић, Никола Гајић и  Слободан Божић.
За кумство наредне године пријавиле су се две породице Стевановић и Борановић.
Старешина цркве у Бечмену отац Немања Бошковић је заблагодарио свима што се окупљају око Свете Цркве и учествују у духовном животу села Бечмен, укрепљујући једни друге у вери. отац Немања је позвао све на јединство у Господу, на ширење Јеванђеља Христовог у породици, међу ближњима и свима који живе у страдалном месту Бечмену у којем се већ годинама обнавља парохијски живот.
Најмлађи су данас приредили сплет народних игара. У порти храма је припремљено послужење за верне а потом славски ручак за госте.
Данашњем прослављању великомученице Марине присуствовали су протојереји-ставрофори: Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски и Иван Јанчић, старешина шабачког храма Светог Василија Острошког; парох земунски јереј Пражић (Николајевска црква); председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша, приложници, ктитори, др Милијана Савић из Одбора за православну породицу, Небојша Мајсторовић,  и верни из неколико сремачких села.
Зорица Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *