Прослава храмовне славе у Прогару

Летњи празник светог архангела Гаврила прослављају мештани села Прогар у Доњем Срему. Њихов бели храм ове године је добио нове иконе на иконостасу, на место досадашњих привремених икона. Сада ће Прогарци своје молитве узносити гледајући кроз прозор вечности који је репродукција икона Свето-Тројичне Цркве у Земуну, рад академског сликара Живојина Петровића с половине 19. века.

Ово није једина радосна вест коју је свети архангел Гаврило донео својим свечарима. Под вредним руководством месног пароха, јереја Бранислава Јовановића и његових сарадника, обнавља се стари парохијски дом за духовне потребе парохијана. Нису могли сачекати завршетак радова те су већ ове године приредили славски ручак у летњој сали. А на самој Светој Литургији био је почетак овог сабрања људи и анђела. Началствовао је протојереј-ставрофор Милутин Илић из Јакова који је народ поучио беседом о нашој небеској браћи, анђелима и светом архангелу Гаврилу. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић из Бољеваца и јереј Немања Бошковић из Бечмена. Појање је предводио старешина храма, јереј Бранислав Јовановић.

По завршетку Литургије и свечане литије, јереј Бранислав се приликом обреда резања славског колача, као домаћин захвалио гостима и овогодишњим кумовима Милану и Весни Милановић који су поред славског колача и жита припремили и славску трпезу. Кумство за наредну годину преузели су Жикица Петровић и Удружење жена села Прогар.

Слободан Грујић, вероучитељ војачки

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *