Обележена храмовна слава у Сусеку

У навечерје празника Сабора Светог архангела Гаврила, 25. јула 2018. г. са почетком у 18 часова у Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку служено је вечерње богослужење са чином Свете Тајне јелеосвећења. Началствовао је протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, парох иришки у пензији и свештенослужитељ при манастиру Мала Ремета, уз саслужење протојереја Мирослава Бабића, пароха беочинског, јереја Бранислава Мишковића, пароха румског, јереја Стеве Ковачева, пароха нештинског, јереја Чедомира Грујића, пароха јазачког, јеромонаха Лазара, сабрата манастира Врдничка Раваница, и јереја Немање Теофиловића, пароха сусечког и старешине слављеничког храма. Забележено је присуство сабраног верног народа уз присуство и представника манастира Раковац, новопостриженог монаха Евгенија, као што је била приметна и изразита духовна радост уочи великог празника овог места.


На сам дан прославе овог празника, 26. јула 2018. г., са почетком у 9 часова у сусечком Св. храму служена је Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, парох иришки у пензији и свештенослужитељ при манастиру Мала Ремета, уз саслужење новопросијавшег протојереја-ставрофора Мирка Мишановића, пароха черевићког, јереја Душана Вишекруне, пароха румског, јереја Стеве Ковачева, пароха нештинског, и ђакона Драгана Неђића из Београда. Певницу су водили господа вероучитељи и свршени студенти богословског факултета Маринко Симић. Иван Неђић, Ђорђе Гојић, Марко Жарков и Драган Гајић са сусечким црквеним хором “Благовеститељ” и старијим појцима деда Јовом Шодићем и Јованом Парошким.

Пригодном беседом у славу Божију и част и спомен Св. арх. Гаврила верном народу Божијем обратио се отац Славко присећањем на тренутке домостроја спасења човечанског рода у спасоносном благовештењу Св. арх. Гаврила, упућујући нас на повратак Богу и својој Цркви. Након Литије и освећења и резања славског колача који су припремили овогодишњи кумови – породица господина Срете Леђанца и чланови Удружења жена “Велико срце” из Сусека – приступило се заједничкој трпези за све сабране у сали Месне заједнице, где се у благодарности Богу и домаћинима обратио отац Душан Вишекруна. Потом је надлежни парох сусечки, јереј Немања Теофиловић, изразио благодарност свима сабранима, кумовима храмовне славе, Општини Беочин на челу са г. Митром Милинковићем, Месној заједници Сусек на челу с г. Живаном Станојевићем, породицама Мире Вучинић, Васе Каменаровића и осталим добротворима на сарадњи, свесрдној подршци у обнови Св. храма, помоћи у припреми ове прославе и осталих досадашњих делатности угодних Богу и вернима.

За вест и фотографије захваљујемо се јереју Немањи Теофиловићу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *