ДАРИ РАДОЈЕВИЋ „ПЕСНИЧКА ПОВЕЉА“ МАНАСТИРА БЕШЕНОВО

Бешеново, 21. јула 2018. – Дара Радојевић, песникиња из Горњег Милановца, победница је овогодишњег песничког конкурса „Невидљив је померач облака“ који је, у оквиру традиционалне поетско-духовне манифестације „Бешеновска приношења“ која се одржава од 2015. године, расписао фрушкогорски манастир Бешеново.

У конкуренцији око 160 песника из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Немачке, Хрватске, Бугарске и других земаља, жири у којем су били песник Благоје Баковић (председник), затим победници претходна три конкурса Јованка Новковић Перге, Владимир Јовић и Бошко Ломовић и игуман Бешенова, архимандрит Арсеније Матић, је као најбољу означио њену песму „Невидљив је померач облака“ и доделио јој „Песничку повељу“ најстаријег манастира на Фрушкој гори који је, с краја 13. века, основао краљ Драгутин Немањић.

Та песма је, како је наведено у образложењу жирија, још једна потврда да је Радојевићева једна од наших најзначајнијих песникиња данас – песникиња лепих, српских речи, песникиња доброте и људскости и песникиња дубоког поетског промишљања себе и свега око и изнад себе.

На конкурсу који је и по броју учесника и по квалитету песама превазишао сва три претходна, жири је, такође једногласно, одлучио да додели и две друге и четири треће награде и 16 похвала.

Друге награде припале су Јасни Миленовић из Сремске Каменица („Смисао живота“) и Сунчици Радуловић Торбица из Новог Сада („Грачанички типик“), док су треће награде додељене Жаклини Манчић из Житковца („Невидљив је померач облака“), Сари Јовановић из Краљева („Осмех облака“), Биљани Делетић Милошевић из Београда („Молитва монаха) и Милојку Калосеровићу из Чачак („Орем зеницу ока свога“).

Жири је похвале доделио Ивану Гаћини из Задра („На надсводној пређи“), затим песницима из Београда Горану Витићу („Молитва“), Весни Радовић („На исповести код пресвете Богородице савинске“) и Јовану Н. Бундалу („Божија свемоћи“), Ани Стаjковој Ивановој из Пловдива у Бугарској („Невидљив је померач облака“) и Драгици Шредер из Јагодине („Омаж пресветој богородици“).

Похвале су добили и Павел С. Ђурчок из Зрењанина („Облаковођа“), Весна Фекете из Сремских Карловаца („Невидљив је померач облака“), Марко Јовичић из Темерина („Бешеново“), Славко Вуковић из Берана („Наднаравне равни“), Весна Бобић из Бешенова („Божија воља“), Јесењин Ј. Туркић из Бања Луке („Невидљив је помјерач облака“) и песници из Новог Сада Владимир Бајић („Небеском рову“), Гордана Јовановић Шарић („Претпролеће“), Љиљана Фијат („Померач облака“) и Никола Раусављевић („Исповест“).

По традицији, признања награђеним и похваљеним песницима биће уручена под столетним липама порте манастира Бешеново, о летњој манастирској слави Сватим Кирику и Јулити, у суботу, 28. јула 2018. године.

Извор: манастир Бешеново

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *