Пројекције филмова са XIX међународне смотре археолошког филма

Завичајни музеј Рума и Народни музеј, 24. и 25. јула 2018. године, у 20,30 часова у сали Легата Феђе Соретића, приређују пројекције филмова са XIX међународне смотре археолошког филма. Биће приказани филмови домаће продукције, те је прилика да се публика упозна са археолошким локалитетима широм Србије, као и дешавањима у српској археологији.
Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и образовних садржаја, који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација. Филмска остварења су углавном била приказана на угледним европским фестивалима археолошког филма. Филмови се одликују високим научним квалитетом, али и иновативним приступом културној баштини, омогућавајући на тај начин, не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас.

Metalla Tricornensia – Космај. Режија: Растко Шејић, Србија 2018. Трајање 24′
Документари филм Metalla Tricornensia води вас на Космај, негдашње подручје рударског басена Metalla Tricornensia, где је римско царство црпло руду сребра.

На трагу царске палате – Пројекат Глац
Режија: Слободан Максић, Србија 2017. Трајање 25′
Филм прати српско-аустралијски тим стручњака и студената током прве кампање археолошких ископавања на локалитету Глац, код Сремске Митровице, 3км од некадашњег Сирмијума. Да ли Глац крије још једну царску палату показаће предстојеће дугогодишње аустралијско-српско истраживање.

Археолошки локалитет „Anine“ – Villa rustica
Режија: Александар Теодоровић, Србија 2017. Трајање 16′
Најновија археолошка истраживања на локалитету “Анине“ код Ваљева откривају тајну из римског периода. Овде је постојала веома раскошна римска – Вилла рустица.

У потрази за античким Ел Дорадом
Режија: Смиљана Попов, Србија 2017. Трајање 22′
Београд крије остатке изгубљеног и давно заборављеног града старог преко 2000 година. Тај антички град је ДЕМЕСУМ и налазио се у подножју планине Космај. У овом античком граду је чувени римски император Диоклецијан одржао сабор о рударству.

Игра престола, српски витешки код
Режија: Смиљана Попов, Србија 2017. Трајање 23′
Ова филмска прича води нас у време кад су обале Србије запљускивала три мора, а она била огромно царство. Звучи као почетак бајке, али биће ово права српска „Игра престола“ о најсјајнијем периоду српске државе у њеној историји.

Петрус, средњовековни град
Режија: Божидар Боле Николић, Србија 2005. Трајање 30′
Тврђава Петрус налази се 11 километара североисточно од Параћина, на узвишењу код села Забрега и окружује га река Црница. Његови владари су били, савременици цара Душана и кнеза Лазара.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *